Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
papryka czerwona
3 kilogramy -
papryczka ostra
4 sztuki -
czosnek
4 sztuki -
cukier
300 gramów -
ocet spirytusowy
250 mililitrów -
olej
250 mililitrów -
koncentrat pomidorowy
800 gramów -
Bazylia suszona Prymat
15 gramów -
Kolendra cała Prymat
1 łyżeczka -
sól
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Domowy ketchup z czerwonej papryki
1. Papryki umyć, pokroić w grubszą kostkę, a czosnek dokładnie obrać. Pokrojone papryki, papryczki chilli i czosnek zmielić maszynką do mielenia.
2. Następnie przełożyć do dużego garnka, wlać ocet, olej, dodać cukier, koncentrat pomidorowy, suszoną bazylię, nasiona kolendry, sól i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować około 20-25 minut cały czas mieszając aby się nie przypaliło.
3. Po tym czasie przełożyć do umytych słoików, zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
Komentarze (1)