Domowy ketchup z czerwonej papryki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Dojrzewająca w słońcu czerwona papryka połączona z wyrazistą, ostrą papryczką chilli, czosnkiem i aromatyczną bazylią tworzy idealny dodatek do każdego dania mięsnego, kanapek oraz świetną bazę do potraw z makaronem.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    3 kilogramy
  • papryczka ostra

    4 sztuki
  • czosnek

    4 sztuki
  • cukier

    300 gramów
  • ocet spirytusowy

    250 mililitrów
  • olej

    250 mililitrów
  • koncentrat pomidorowy

    800 gramów
  • bazylia otarta Prymat

    15 gramów
  • kolendra cała

    1 łyżeczka
  • sól

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Papryki umyć, pokroić w grubszą kostkę, a czosnek dokładnie obrać. Pokrojone papryki, papryczki chilli i czosnek zmielić maszynką do mielenia.

2. Następnie przełożyć do dużego garnka, wlać ocet, olej, dodać cukier, koncentrat pomidorowy, suszoną bazylię, nasiona kolendry, sól i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować około 20-25 minut cały czas mieszając aby się nie przypaliło.

3. Po tym czasie przełożyć do umytych słoików, zakręcić i pasteryzować około 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 28.11.2018 10:09
Taki swojski ketchup to najlepszy.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat