Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z suszonymi śliwkami

5.0
(32)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Każdy dom ma własny przepis na bigos. Jednak o jego smaku decyduje jakość kapusty kiszonej, mięsa, kiełbasy i suszonych grzybów leśnych. Ważne jest także długie, powolne gotowanie i odczekanie aż wszystkie smaki się przegryzą.

Składniki:

kapusta 500 gramów
kapusta kiszona 400 gramów
smalec
szynka wieprzowa 300 gramów
borowiki suszone 50 gramów
kiełbasa podwawelska 100 gramów
boczek wędzony 100 gramów
cebula 3 sztuki
cukier 50 gramów
wino czerwone 100 mililitrów
śliwki suszone 50 gramów
Przyprawa do potraw Kucharek 2 łyżki
olej rzepakowy do smażenia 100 mililitrów
wywar warzywny 400 mililitrów

Do smaku:

Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki

Porada

Żeby bigos miał idealną konsystencję, należy gotować kwaśną i słodką kapustę w osobnych garnkach.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z suszonymi śliwkami

Bigos z suszonymi śliwkami, to tradycyjne danie kuchni polskiej. Każda gospodyni przygotowuje je według swojego, sprawdzonego przepisu. W każdym z nich z pewnością znajdą się grzyby i suszone śliwki, które wypełnią danie niepowtarzalnym aromatem!

SPRAWDŹ PRZEPIS NA PRZEPYSZNY BIGOS:

 

1. Borowiki namoczyć w wodzie. Kapustę białą poszatkować w kostkę, przełożyć do wrzącej wody i zblanszować. Kiszoną kapustę wypłukać dwukrotnie pod wodą – jeśli jest zbyt kwaśna, odcedzić i przełożyć do garnka z rozpuszczonym smalcem. Zamieszać i podsmażyć, a następnie zalać bulionem.

2. Na patelni przesmażyć mięso pokrojone w kostkę o boku 1,5 cm. Pokroić kiełbasę w półplastry, natomiast boczek i cebulę w kosteczkę, a następnie dodać do mięsa. Odcedzić kapustę słodką i dodać ją do kiszonej.

3. Do kapusty dodać kolejno: namoczone wcześniej grzyby wraz z zalewą, suszone śliwki, Przyprawę do potraw Kucharek, liść laurowy oraz ziele angielskie, wino, a na końcu mięsa z cebulą z patelni. Gotować na wolnym ogniu kilka godzin.

O CZYM WARTO WIEDZIEĆ PRZED PRZYGOTOWYWANIEM BIGOSU? 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 16.11.2018 21:30
U mnie bigos robi się w podobny sposób. z tą drobną różnicą, że oprócz śliwek, grzybów i wędlin dodajemy także duszone mięso.
bietka 06.11.2018 20:22
Pyszny bigosik, ja dodaję powidła śliwkowe, oczywiście domowej roboty :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak