Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 1 kg
cebula 1 szt. (posiekana w kostkę)
olej rzepakowy
smalec 1 łyżka
masło 1 łyżka
śliwki suszone 100 g
bakalie
rosół wołowy 250 ml
nalewka owocowa 100 ml (z pigwy)
wędzony boczek 200 g (plastry)
Musztarda rosyjska Prymat 2 łyżeczki
majeranek (do smaku)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (do smaku)
Gałka muszkatołowa mielona Prymat (do smaku)
Liść laurowy suszony Prymat (do smaku)
Pieprz czarny mielony Prymat (do smaku)
Stek z grilla Prymat (do smaku)
szczypiorek (do dekoracji)

Porada

Do przepisu proponujemy użyć 2 łyżek rodzynek, 3 łyżek migdałów oraz 4 posiekanych, suszonych fig.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami

Kroki postępowania

1
Pokrojony w plastry bekon układamy na pergaminie na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami foto
2
Olej rzepakowy wymieszać z 2 łyżkami musztardy rosyjskiej, przyprawą do steku, majerankiem i liśćmi laurowymi. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso z każdej strony. Jeżeli mamy czas możemy odstawić mięso do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami foto
3
Następnie zamarynowane mięso obsmażamy na patelni z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 - 30 minut.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami foto
4
Na patelni rozpuszczamy smalec i smażymy cebulę. Dodajemy figi, rodzynki, śliwki i smażymy ok. 5 minut. Wlewamy nalewkę i rosół. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą morską, gałką muszkatołową i pieprzem. Dusimy kolejne 5 minut na końcu dodając łyżkę masła. Na suchej patelni prażymy migdały, połowę dodajemy do bakalii na patelnię, a drugą połowę do dekoracji.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami foto
5
Tak przygotowany sos wylewamy na półmisek. Na nim układamy pokrojoną polędwicę wołową.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami foto
6
Całość dania dekorujemy szczypiorkiem, resztą migdałów i przygotowanymi na początku chipsami z bekonu.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak