Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa
1 kg
cebula
1 szt. (posiekana w kostkę)
olej rzepakowy
smalec
1 łyżka
masło
1 łyżka
śliwki suszone
100 g
bakalie
rosół wołowy
250 ml
nalewka owocowa
100 ml (z pigwy)
wędzony boczek
200 g (plastry)
Musztarda rosyjska Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
majeranek
(do smaku)
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
Stek z grilla Prymat
(do smaku)
szczypiorek
(do dekoracji)
Sklep Prymat

Porada

Do przepisu proponujemy użyć 2 łyżek rodzynek, 3 łyżek migdałów oraz 4 posiekanych, suszonych fig.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami

Kroki postępowania

1
Pokrojony w plastry bekon układamy na pergaminie na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami foto
2
Olej rzepakowy wymieszać z 2 łyżkami musztardy rosyjskiej, przyprawą do steku, majerankiem i liśćmi laurowymi. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso z każdej strony. Jeżeli mamy czas możemy odstawić mięso do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami foto
3
Następnie zamarynowane mięso obsmażamy na patelni z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 - 30 minut.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami foto
4
Na patelni rozpuszczamy smalec i smażymy cebulę. Dodajemy figi, rodzynki, śliwki i smażymy ok. 5 minut. Wlewamy nalewkę i rosół. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą morską, gałką muszkatołową i pieprzem. Dusimy kolejne 5 minut na końcu dodając łyżkę masła. Na suchej patelni prażymy migdały, połowę dodajemy do bakalii na patelnię, a drugą połowę do dekoracji.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami foto
5
Tak przygotowany sos wylewamy na półmisek. Na nim układamy pokrojoną polędwicę wołową.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami foto
6
Całość dania dekorujemy szczypiorkiem, resztą migdałów i przygotowanymi na początku chipsami z bekonu.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 48. Pieczona polędwica wołowa z bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak