Wątróbka z indyka z cebulką i jabłkami

Wątróbka z indyka z cebulką i jabłkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wątróbka drobiowa jest delikatna i szybka w przyrządzeniu. Podana z cebulką i jabłkami jest tradycyjnym polskim daniem. Bardzo często towarzyszą jej ziemniaczki i kapusta z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na wątróbkę:

  • wątróbka drobiowa

    600 gramów
  • mleko

    500 mililitrów
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    1 łyżka
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

    1 łyżeczka
  • masło klarowane

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • cebula

    2 sztuki

Jabłka z majerankiem:

  • jabłka

    4 sztuki
  • sok z cytryny

    z 1 owocu
  • masło

    3 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • winiak

    50 mililitrów
  • majeranek Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umytą i oczyszczoną wątróbkę zamoczyć w mleku, odstawić na 6-8 godzin, a następnie osuszyć. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, skropić sokiem z cytryny, pokroić w cząstki i usmażyć na maśle, dodać majeranek, winiak, miód pszczeli i kolorowy pieprz.

Wątróbkę oprószyć Przyprawą do potraw Kucharek i mąką, usmażyć. Ułożyć na aromatycznych jabłkach i skropić powstałym podczas smażenia jabłek sosem.

Doradca Smaku
Moczenie wątróbki w mleku to tradycyjny sposób na pozbycie się smaku goryczki i jej naturalne oczyszczenie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat