Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlet pożarski wg Piotra Ogińskiego

5.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kotlet pożarski, czyli inaczej kotlet Pożarskiego, formowany jest z mielonego lub drobno pokrojonego mięsa drobiowego lub mieszanego na kształt kurzego udka z włożoną w niego kostką. Zobaczcie przepis Piotra Ogińskiego, na jeden z najpopularniejszych kotletów!

Składniki:

Kotlet pożarski:

pierś z kurczka 1 sztuka
udko z kurczaka 1 sztuka
jajko 1 sztuka
bułka 1/2 sztuki
mleko 100 ml
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
woda 50 ml
cebula podsmażona 1 sztuka
mąka pszenna do opruszenia
olej do smażenia

Panierka:

bułka 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet pożarski wg Piotra Ogińskiego

1. 1/2 bułki namocz w 100 ml mleka przez około 5 minut następnie wyciśnij i posiekaj.

2. Udko obierz z mięsa, kość podziel na 4 części i zagotuj. (kość zostanie wykorzystana na samym końcu do dekoracji). Mięso z udka drobno posiekaj nożem, a pierś z kurczaka pokrój na kosteczkę 1cm.

3. Mięso przełóż do dużej miski i dodaj do niego podsmażoną cebulkę, jajko.

4. Całość dopraw: Rozmarynem, majerankiem, suszonym czosnkiem oraz solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

5. Tak przygotowaną masę wyrabiaj przez 3-4 minuty dolewając odrobinę wody (masa powinna być luźna).

 

6. Następnie uformuj kotlety, oprósz je delikatnie mąką pszenną i panieruj w pokrojonej na drobną kosteczkę bułce.

7. Do środka każdego kotleta włóż wcześniej podgotowaną kostkę i smaż na rozgrzanym oleju do temperatury 180 stopni przez około 6-7 minut.

Podawaj z ziemniakami puree i sałatką z czerwonej kapusty.

Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak