Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet pożarski wg Piotra Ogińskiego
1. 1/2 bułki namocz w 100 ml mleka przez około 5 minut następnie wyciśnij i posiekaj.
2. Udko obierz z mięsa, kość podziel na 4 części i zagotuj. (kość zostanie wykorzystana na samym końcu do dekoracji). Mięso z udka drobno posiekaj nożem, a pierś z kurczaka pokrój na kosteczkę 1cm.
3. Mięso przełóż do dużej miski i dodaj do niego podsmażoną cebulkę, jajko.
4. Całość dopraw: Rozmarynem, majerankiem, suszonym czosnkiem oraz solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
5. Tak przygotowaną masę wyrabiaj przez 3-4 minuty dolewając odrobinę wody (masa powinna być luźna).
6. Następnie uformuj kotlety, oprósz je delikatnie mąką pszenną i panieruj w pokrojonej na drobną kosteczkę bułce.
7. Do środka każdego kotleta włóż wcześniej podgotowaną kostkę i smaż na rozgrzanym oleju do temperatury 180 stopni przez około 6-7 minut.
Podawaj z ziemniakami puree i sałatką z czerwonej kapusty.
Smacznego!