Kotlet pożarski wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kotlet pożarski, czyli inaczej kotlet Pożarskiego, formowany jest z mielonego lub drobno pokrojonego mięsa drobiowego lub mieszanego na kształt kurzego udka z włożoną w niego kostką. Zobaczcie przepis Piotra Ogińskiego, na jeden z najpopularniejszych kotletów!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kotlet pożarski:

  • pierś z kurczka

    1 sztuka
  • udko z kurczaka

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • bułka

    1/2 sztuki
  • mleko

    100 ml
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    50 ml
  • cebula podsmażona

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    do opruszenia
  • olej do smażenia

Panierka:

  • bułka

    1/2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. 1/2 bułki namocz w 100 ml mleka przez około 5 minut następnie wyciśnij i posiekaj.

2. Udko obierz z mięsa, kość podziel na 4 części i zagotuj. (kość zostanie wykorzystana na samym końcu do dekoracji). Mięso z udka drobno posiekaj nożem, a pierś z kurczaka pokrój na kosteczkę 1cm.

3. Mięso przełóż do dużej miski i dodaj do niego podsmażoną cebulkę, jajko.

4. Całość dopraw: Rozmarynem, majerankiem, suszonym czosnkiem oraz solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

5. Tak przygotowaną masę wyrabiaj przez 3-4 minuty dolewając odrobinę wody (masa powinna być luźna).

 

6. Następnie uformuj kotlety, oprósz je delikatnie mąką pszenną i panieruj w pokrojonej na drobną kosteczkę bułce.

7. Do środka każdego kotleta włóż wcześniej podgotowaną kostkę i smaż na rozgrzanym oleju do temperatury 180 stopni przez około 6-7 minut.

Podawaj z ziemniakami puree i sałatką z czerwonej kapusty.

Smacznego!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat