Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Polędwiczka wieprzowa:
-
polędwica wieprzowa
800 gramów -
boczek wędzony
6 plastrów -
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
do smaku -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku -
Musztarda francuska Prymat
do posmarowania
Sos czereśniowy:
-
olej
2 łyżeczki -
cebula
1/2 sztuki -
Imbir mielony Prymat
2 łyżeczki -
czereśnie
150 gramów -
masło
15 gramów -
miód
1 łyżka -
sok z cytryny
z 1/4 owocu -
sok z czereśni
100 mililitrów
Dodatki:
-
estragon
-
skórka z pomarańczy
-
młode ziemniaki
Sposób przygotowania
Podzieloną na porcje i oczyszczoną z błon polędwiczkę nacieramy suszonym czosnkiem, majerankiem oraz pieprzem, po czym każdą polędwiczkę zawijamy w dwa plasterki boczku (lub bekonu).
Na oleju podsmażamy cebulę aż będzie szklista, następnie dodajemy suszony imbir, czereśnie oraz masło i całość podsmażamy przez ok. 2 minuty.
Po tym czasie dodajemy miód oraz wciskamy sok z cytryny i całość karmelizujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.
Następnie całość zalewamy sokiem z czereśni i redukujemy o połowę, lub do uzyskania ulubionej konsystencji.
Polędwiczki solimy i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony przez 2-3 minuty, lub aż będą złociste, po czym wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 18-20 minut, w zależności od grubości naszych polędwiczek.
Gotowe polędwiczki kroimy pod skosem na trzy-cztery części i smarujemy musztardą francuską, na talerz wykładamy młode ziemniaczki z koperkiem, obok wylewamy sos wraz z czereśniami, na którym układamy naszą polędwiczkę, całość dekorujemy skórka z pomarańczy oraz świeżym estragonem.
Smacznego!
Jeśli lubisz tradycyjne obiady i wieprzowinę, to polecam Ci przepis na schab z kością w towarzystwie surówki z młodej kapusty i ziemniaczków.
Polędwiczkę można owinąć w cieniutkie plasterki boczku wędzonego lub bekonu.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się