Co na obiad: Polędwiczka wieprzowa w sosie czereśniowym wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Polędwiczka wieprzowa zawinięta w plastry boczku i podana z sosem czereśniowym. Do tego młode ziemniaczki i pyszny, sezonowy obiad gotowy.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Polędwiczka wieprzowa:

  • polędwica wieprzowa

    800 gramów
  • boczek wędzony

    6 plastrów
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

    do smaku
  • Musztarda francuska Prymat

    do posmarowania

Sos czereśniowy:

  • olej

    2 łyżeczki
  • cebula

    1/2 sztuki
  • Imbir mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • czereśnie

    150 gramów
  • masło

    15 gramów
  • miód

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    z 1/4 owocu
  • sok z czereśni

    100 mililitrów

Dodatki:

  • estragon

  • skórka z pomarańczy

  • młode ziemniaki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podzieloną na porcje i oczyszczoną z błon polędwiczkę nacieramy suszonym czosnkiem, majerankiem oraz pieprzem, po czym każdą polędwiczkę zawijamy w dwa plasterki boczku (lub bekonu).

Na oleju podsmażamy cebulę aż będzie szklista, następnie dodajemy suszony imbir, czereśnie oraz masło i całość podsmażamy przez ok. 2 minuty.

Po tym czasie dodajemy miód oraz wciskamy sok z cytryny i całość karmelizujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.

Następnie całość zalewamy sokiem z czereśni i redukujemy o połowę, lub do uzyskania ulubionej konsystencji.

Polędwiczki solimy i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony przez 2-3 minuty, lub aż będą złociste, po czym wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 18-20 minut, w zależności od grubości naszych polędwiczek.

Gotowe polędwiczki kroimy pod skosem na trzy-cztery części i smarujemy musztardą francuską, na talerz wykładamy młode ziemniaczki z koperkiem, obok wylewamy sos wraz z czereśniami, na którym układamy naszą polędwiczkę, całość dekorujemy skórka z pomarańczy oraz świeżym estragonem.

Smacznego!

 

Jeśli lubisz tradycyjne obiady i wieprzowinę, to polecam Ci przepis na schab z kością w towarzystwie surówki z młodej kapusty i ziemniaczków.

Doradca Smaku
Polędwiczkę można owinąć w cieniutkie plasterki boczku wędzonego lub bekonu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat