Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Co na obiad: Polędwiczka wieprzowa w sosie czereśniowym wg Piotra Ogińskiego

5.0
(26)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Polędwiczka wieprzowa zawinięta w plastry boczku i podana z sosem czereśniowym. Do tego młode ziemniaczki i pyszny, sezonowy obiad gotowy.

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa:

polędwica wieprzowa
800 gramów
boczek wędzony
6 plastrów
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
Musztarda francuska Prymat
do posmarowania
Sklep Prymat

Sos czereśniowy:

olej
2 łyżeczki
cebula
1/2 sztuki
Imbir mielony Prymat
2 łyżeczki
czereśnie
150 gramów
masło
15 gramów
miód
1 łyżka
sok z cytryny
z 1/4 owocu
sok z czereśni
100 mililitrów

Dodatki:

estragon
Sklep Prymat
skórka z pomarańczy
młode ziemniaki

Porada

Polędwiczkę można owinąć w cieniutkie plasterki boczku wędzonego lub bekonu.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Polędwiczka wieprzowa w sosie czereśniowym wg Piotra Ogińskiego

Podzieloną na porcje i oczyszczoną z błon polędwiczkę nacieramy suszonym czosnkiem, majerankiem oraz pieprzem, po czym każdą polędwiczkę zawijamy w dwa plasterki boczku (lub bekonu).

Na oleju podsmażamy cebulę aż będzie szklista, następnie dodajemy suszony imbir, czereśnie oraz masło i całość podsmażamy przez ok. 2 minuty.

Po tym czasie dodajemy miód oraz wciskamy sok z cytryny i całość karmelizujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.

Następnie całość zalewamy sokiem z czereśni i redukujemy o połowę, lub do uzyskania ulubionej konsystencji.

Polędwiczki solimy i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony przez 2-3 minuty, lub aż będą złociste, po czym wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 18-20 minut, w zależności od grubości naszych polędwiczek.

Gotowe polędwiczki kroimy pod skosem na trzy-cztery części i smarujemy musztardą francuską, na talerz wykładamy młode ziemniaczki z koperkiem, obok wylewamy sos wraz z czereśniami, na którym układamy naszą polędwiczkę, całość dekorujemy skórka z pomarańczy oraz świeżym estragonem.

Smacznego!

 

Jeśli lubisz tradycyjne obiady i wieprzowinę, to polecam Ci przepis na schab z kością w towarzystwie surówki z młodej kapusty i ziemniaczków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak