Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Polędwiczka wieprzowa w sosie czereśniowym wg Piotra Ogińskiego
Podzieloną na porcje i oczyszczoną z błon polędwiczkę nacieramy suszonym czosnkiem, majerankiem oraz pieprzem, po czym każdą polędwiczkę zawijamy w dwa plasterki boczku (lub bekonu).
Na oleju podsmażamy cebulę aż będzie szklista, następnie dodajemy suszony imbir, czereśnie oraz masło i całość podsmażamy przez ok. 2 minuty.
Po tym czasie dodajemy miód oraz wciskamy sok z cytryny i całość karmelizujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.
Następnie całość zalewamy sokiem z czereśni i redukujemy o połowę, lub do uzyskania ulubionej konsystencji.
Polędwiczki solimy i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony przez 2-3 minuty, lub aż będą złociste, po czym wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 18-20 minut, w zależności od grubości naszych polędwiczek.
Gotowe polędwiczki kroimy pod skosem na trzy-cztery części i smarujemy musztardą francuską, na talerz wykładamy młode ziemniaczki z koperkiem, obok wylewamy sos wraz z czereśniami, na którym układamy naszą polędwiczkę, całość dekorujemy skórka z pomarańczy oraz świeżym estragonem.
Smacznego!
Jeśli lubisz tradycyjne obiady i wieprzowinę, to polecam Ci przepis na schab z kością w towarzystwie surówki z młodej kapusty i ziemniaczków.