Kotlet mielony z zasmażanymi buraczkami

Kotlet mielony z zasmażanymi buraczkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kotlet mielony, ziemniaki i buraczki zasmażane to jedno z najpopularniejszych polskich dań.Ta potrawa zawsze jest porównywana z wersją przyrządzaną w  rodzinnym domu. Kotlety mielone nie są trudne w przygotowaniu, wystarczy przestrzegać kilku zasad podczas ich robienia.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na kotlety:

  • mięso z łopatki wieprzowej mielone

    500 gramów
  • mięso z karkówki wieprzowej mielone

    300 gramów
  • jajka

    2 sztuki
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    2 łyżki
  • bułka czerstwa

    1 sztuka
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    4 ząbki
  • tarta bułka

    300 gramów
  • olej

    1/2 litra

Do smaku:

  • majeranek

  • pieprz czarny mielony

Na buraczki:

  • buraki czerwone pieczone

    6 sztuk
  • jabłka szara reneta

    2 sztuki
  • słonina wędzona w przyprawach

    100 gramów
  • wywar warzywny

    500 mililitrów
  • mąka

    100 gramów

Na ziemniaki:

  • ziemniaki ugotowane

    800 gramów
  • masło

    200 gramów
  • koperek świeży

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kotlety:

Na patelni przesmażyć dwie pokrojone cebule oraz cztery ząbki pokrojonego czosnku. W dużej misce wymieszać mielone mięso, jajka, zeszkloną cebulę i czosnek. Doprawić Przyprawą do potraw Kucharek, pieprzem i majerankiem. Na koniec dodać zmieloną, namoczoną bułkę i pieprz do smaku. Formować kotlety i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Buraki:

Buraki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o dość grubym oku. Przesmażyć słoninę pokrojoną w kostkę, dodać starte buraki i podlać wywarem, delikatnie mieszając. Doprawić Przyprawą do potraw Kucharek i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem gotowe zasmażone buraki połączyć z pokrojonymi w drobną kostkę jabłkami, całość krótko zagotować.

Masło:

W rondelku stopić masło i wrzucić pokrojone w mniejsze cząstki ziemniaki, a następnie posypać posiekanym koperkiem. Całość podgrzać.

Doradca Smaku
1. Kotletów nie należy układać na patelni zbyt ciasno, bo para wydzielająca się podczas smażenia utrudnia prawidłowe zrumienienie chrupiącej skórki. 2. Mięso mielone nie powinno zawierać zbyt dużo tłuszczu, ponieważ kotlety stwardnieją i skurczą się podczas smażenia. 3. Aby kotlety były chrupiące z wierzchu i soczyste w środku, należy je smażyć na gorącym tłuszczu. Najlepszy do smażenia kotletów mielonych jest smalec, tłuszcz gęsi, klarowane masło lub olej.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat