Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka drobiowa z jajkiem i zielonym groszkiem

5.0
(29)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Galareta, zimne nóżki, studzienina, zylc lub tymbaliki to nazwy popularnej polskiej przystawki. Jest bardzo często podawana podczas rodzinnych spotkań. Jest łatwa w przyrządzeniu, o jej smaku decyduje intensywny wywar mięsno-warzywny.  

Składniki:

kurczak zagrodowy 1 sztuka
włoszczyzna 1 pęczek
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 6-8 łyżeczek
jajka ugotowane na twardo 2 sztuki
groszek konserwowy 1 szklanka
Przyprawa do potraw Kucharek 2-3 łyżeczki

Do smaku:

Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat

Do dekoracji:

natka pietruszki

Porada

1. Aby galaretka ładnie się prezentowała, warto wykorzystać np. małe filiżanki do studzenia. 2. Galaretka ładnie wyjdzie z filiżanki, jeśli na chwilę zanurzymy filiżankę we wrzątku. 3. Należy ją podawać na zimno z dodatkiem octu lub cytryny. 4. Przyprawa do potraw Kucharek sprawi, że wywar do galarety będzie miał idealny smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka drobiowa z jajkiem i zielonym groszkiem

Kurczaka umyć, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu. Włoszczyznę obrać i pokroić na kawałki. Cebulę wraz z łupiną przekroić na pół i podsmażyć na patelni.

Kiedy kurczak się zagotuje, zebrać szumowiny, dodać włoszczyznę, cebulę i czosnek w łupinach. Następnie dodać Przyprawę do potraw Kucharek i pozostałe przyprawy do smaku. Gotować do miękkości mięsa, przez ok. 1,5 godziny.

Po ugotowaniu wyjąć kurczaka i marchewkę, ostudzić, a wywar przecedzić.

Zimnego kurczaka obrać ze skóry i kości, pokroić na małe kawałki. Marchewkę pokroić w kostkę, jajka w plastry.

Do przecedzonego wywaru dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.

Do miseczek włożyć mięso, jajka, marchewkę, natkę pietruszki i zielony groszek. Zalać wywarem z żelatyną i wstawić do lodówki do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak