Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IX: Sałatka z boczniaków z serem halloumi, odc. 22

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(44)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Boczniaki z grillowanym serem halloumi, a do tego aromatyczna ziołowa sałatka z szynką, oliwkami  – to danie, które można przyrządzić na lunch lub kolację. Jest smaczne i kolorowe!

Składniki:

ser halloumi 2 sztuki
szynka 150 gramów
czosnek 1 ząbek
boczniaki 6 sztuk
boczek wędzony 200 gramów
mix sałat 1 opakowanie
bakalie 30 gramów
kapary całe Smak 50 gramów
oliwki zielone Smak 30 gramów
czarne oliwki Smak 30 gramów
pomidory suszone Smak kilka sztuk
konfitura figowa 2 łyżeczki
olej 150 mililitrów
oliwa 100 mililitrów
woda 50 mililitrów
Musztarda francuska Prymat 2 łyżki

Do smaku:

Oregano suszone Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Sałatka z boczniaków z serem halloumi, odc. 22

Czosnek kroimy w plastry, szynkę kroimy w grube plastry, następnie w cienkie paski.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 50 ml oleju. Dodajemy czosnek i szynkę, podsmażamy.

Boczniaki doprawiamy pieprzem cytrynowym. Na oddzielną patelnię wlewamy 100 ml oleju i smażymy boczniaki (około 5 minut z dwóch stron). Boczniaki przekładamy do patelni z czosnkiem i szynką.

Boczek kroimy w 4 plastry, odcinamy skórę i górną chrząstkę. Na patelni po boczniakach smażymy boczek z dwóch stron.

Do miski wlewamy oliwę, wodę, dodajemy musztardę i kapary. Doprawiamy do smaku oregano, solą morską, kolorowym pieprzem, mieszamy.

Na patelni po boczniakach smażymy serki halloumi, doprawiamy w trakcie kolorowym pieprzem. Do miski przekładamy mix sałat, dodajemy mieszankę bakalii, zielone i czarne oliwki, pokrojone suszone pomidory i wlewamy przygotowany wcześniej sos . Następnie do sałatki dodajemy podsmażoną szynkę i mieszamy.

Na talerz wykładamy boczek, na boczek boczniaki, a na wierzch kładziemy serek halloumi i po jednej łyżeczce konfitury z figi. Obok wykładamy sałatkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak