Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik na skrzydełkach z grzybami

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ponoć nasz najlepszy krupnik ever. Tym razem z dodatkiem grzybów i mnóstwa jarzyn.

Składniki:

Składniki:

skrzydełka kurczaka 1 kilogram
grzyby suszone 1 garść
kasza jęczmienna 100 gramów
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
ząbki czosnku 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 3 sztuki
masło 82% 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik na skrzydełkach z grzybami

Grzyby moczymy, gotujemy, odcedzamy i kroimy w paski.

Skrzydełka zalewamy zimną wodą (2 litry), doprowadzamy do wrzenia, dodajemy sól (1 łyżeczka), zmniejszamy płomień i usuwamy szumowiny. Gotujemy około 20 min bez przykrycia, po czym wyciągamy mięso na talerz i studzimy. Mięso oddzielamy od kości, usuwamy skórę.

Do wywaru wsypujemy kaszę.

Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach, por kroimy w piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa razem z rozgniecionym czosnkiem, liśćmi i zielem, podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru, razem z mięsem i gotujemy do miękkości kaszy i warzyw.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak