Krupnik na skrzydełkach z grzybami

Krupnik na skrzydełkach z grzybami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ponoć nasz najlepszy krupnik ever. Tym razem z dodatkiem grzybów i mnóstwa jarzyn.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • skrzydełka kurczaka

    1 kilogram
  • grzyby suszone

    1 garść
  • kasza jęczmienna

    100 gramów
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1 sztuka
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • liście laurowe Prymat

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe XXL

    3 sztuki
  • masło 82%

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Grzyby moczymy, gotujemy, odcedzamy i kroimy w paski.

Skrzydełka zalewamy zimną wodą (2 litry), doprowadzamy do wrzenia, dodajemy sól (1 łyżeczka), zmniejszamy płomień i usuwamy szumowiny. Gotujemy około 20 min bez przykrycia, po czym wyciągamy mięso na talerz i studzimy. Mięso oddzielamy od kości, usuwamy skórę.

Do wywaru wsypujemy kaszę.

Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach, por kroimy w piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa razem z rozgniecionym czosnkiem, liśćmi i zielem, podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru, razem z mięsem i gotujemy do miękkości kaszy i warzyw.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat