Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana CZUSZKI BIUREK

5.0
(30)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Obiad przywieziony wprost z słonecznej Bułgarii. Uwielbiam ten kraj i jego kuchnię. CZUSZKA BIUREK to potrawa, która urzekła moje serce. Jest to papryka faszerowana serem feta i panierowana w tartej bułce. Oto moja wersja :)

Składniki:

Papryki faszerowane:

papryki 6 sztuk
ser feta 270 gramów
jogurt naturalny 3 łyżki
czubrica zielona 2 łyżki
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 200 gramów

Porada

Do farszu powinna być przesmażona cebula. Mi ona tam nie pasuje, wiec jej nie dodaje. A zamiast jogurtu można dodać jajko. To podstawowa wersja na te pyszne papryczki. Ser feta może być zamieniony na bałkański.

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana CZUSZKI BIUREK

Z papryki wycinamy gniazda, myjemy i gotujemy do miękkości ok. 25-35 min. Studzimy i spłaszczamy (kotleciki musza być płaskie będzie nam się lepiej panierować ).

W międzyczasie przygotowujemy farsz.

Do miski dodajemy ser jogurt i zioła. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Faszerujemy papryki nadzieniem serowym jednak nie za dużo.

Panierujemy w jajku i tartej bułce (najlepiej 2 razy panierka jest wtedy bardziej wyrazista).

Miejsce, gdzie jest ser musi być (dobrze obłożone panierką, inaczej nadzienie wypadnie). Smażymy na złoto z obu stron.

SMACZNEGO

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak