Kozia broda z cukinią i pomidorami

Kozia broda z cukinią i pomidorami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dla nas nowy pomysł na tego smacznego grzyba zwanego kozią brodą. Skoro zostaliśmy obdarowani, nie można było nie zjeść troszkę w innej wersji.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • grzyb kozia broda

    1 sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
  • cukinia żółta

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • pomidory malinowe

    2 sztuki
  • olej z pestek winogron

    2 łyżki
  • masło 82%

    1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Cukinię umyłem, pokroiłem ze skórką w na kawałki (u mnie plasterki na 4 ). Obrany czosnek i cebulę pokroiłem drobno. Na patelni rozgrzałem olej z masłem. Wrzuciłem cebulę i czosnek.

Po ze złoceniu dodałem cukinię, dusiłem 3 minuty. Po tym czasie dodałem sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawiłem solą, cukrem, ziołami prowansalskimi, dusiłem jeszcze ok. 3 min. Dodałem koncentrat pomidorowy.

Wymieszałem, na tak przygotowanej podstawie rozłożyłem kawałki umytej, oczyszczonej i osuszonej koziej brody. Grzyb pod przykryciem ugotował się na parze. Przed podaniem posypałem posiekanym koperkiem.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy sporego grzyba zwanego kozią brodą.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat