Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po chińsku
Składniki sosu dokładnie ze sobą łączę.
Papryczkę chili wydrążam z ziaren, razem z czosnkiem i imbirem drobno siekam.
Mango obieram, wraz z papryką kroję w cienkie paseczki.
Mięso myję i osuszam, kroję w małe plasterki. Oprószam solą i pieprzem, następnie obtaczam w mące.
W woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam warzywa, smażę mieszając na większym ogniu przez 3 minuty. Dodaję mango, smażę kolejne 2 minuty, wyjmuję na talerz.
Na drugiej łyżce oleju smażę mięso - na dużym ogniu przez 3 minuty - często mieszam.
Po tym czasie wrzucam z powrotem warzywa i mango oraz wlewam sos. Gotuję na dużym ogniu przez 2 minuty.
Gotowy sos podaję z ugotowanym ryżem.
Danie posypuję szczypiorkiem.