Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po chińsku

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kurczak po chińsku - pyszny obiad w 20 minut. Filet z piersi kurczaka ze świeżym mango, papryka i cebula czerwoną.

Składniki:

Składniki podstawowe:

ryż 2 opakowania
piersi z kurczaka 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 garść
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cebula czerwona 1 sztuka
mango 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
papryczka chili 1 sztuka
imbir 3 cm
ząbek czosnku 1 sztuka
olej 2 łyżki
szczypiorek posiekany 1 łyżka

Sos:

sok z limonki 1 sztuk
sos sojowy 5 łyżki
woda 3 łyżki
cukier trzcinowy 2 łyżki

Porada

2 opakowania ryżu czyli 2 torebki. Pierś kurczaka - duża. Imbir - kawałek około 3 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po chińsku

Składniki sosu dokładnie ze sobą łączę.

Papryczkę chili wydrążam z ziaren, razem z czosnkiem i imbirem drobno siekam.

Mango obieram, wraz z papryką kroję w cienkie paseczki.

Mięso myję i osuszam, kroję w małe plasterki. Oprószam solą i pieprzem, następnie obtaczam w mące.

W woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam warzywa, smażę mieszając na większym ogniu przez 3 minuty. Dodaję mango, smażę kolejne 2 minuty, wyjmuję na talerz.

Na drugiej łyżce oleju smażę mięso - na dużym ogniu przez 3 minuty - często mieszam.

Po tym czasie wrzucam z powrotem warzywa i mango oraz wlewam sos. Gotuję na dużym ogniu przez 2 minuty.
Gotowy sos podaję z ugotowanym ryżem.

Danie posypuję szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak