Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po azjatycku przygotowany przez Piotra Ogińskiego
Ryż zalewamy wodą, centymetr ponad poziom ryżu, dodajemy szczyptę soli. Od momentu zagotowania się wody z ryżem, wyłączamy dopływ ciepła i zostawiamy pod pokrywką przez 15 minut.
Umyte i oczyszczone mięso kroimy w cienkie paseczki, wrzucamy do miski i obtaczamy w orientalnej przyprawie do kurczaka.
W woku* prażymy orzechy – gdy są gotowe, przekładamy do miski.
Warzywa kroimy w duże kawałki.
Do rozgrzanego woka wrzucamy kurczaka i smażymy kilka minut, żeby się zarumienił, dodajemy pokrojone w paski warzywa, mieszamy kilka razy.
Dodajemy sos sojowy, imbir mielony i mieszamy. Następnie dodajemy odrobinę sosu ostrygowego, cukier oraz sok z limonki, gotujemy jeszcze 2 minuty, na koniec dodajemy uprażone orzechy nerkowca.
Do naczynia z ugotowanym ryżem dodajemy kardamon i mieszamy.
Kurczaka z warzywami i ryżem podajemy w głębokim talerzu lub misce.
Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.
*WOK Zepter