Doradca Smaku IX: Stek z kalafiora z potrawką z pomidorów, odc. 16

odc. 16 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Stek z kalafiora z potrawką z pomidorów, odc. 16

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalafior - znany i lubiany...najczęściej podajemy go z masłem i bułka tartą. A co powiecie na stek z kalafiora z potrawką z pomidorów? Spróbujcie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    1-2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • kiełbasa podsuszana żywiecka

    2 plastry
  • olej rzepakowy

    50 mililitrów
  • parówka JBB Bałdyga

    1 sztuka
  • pomidory pelati

    500 gramów
  • kapary całe Smak

    20 gramów
  • masło klarowane

    150 gramów
  • kalafior

    1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe

    3 sztuki
  • bazylia

    1 pęczek
  • orzechy włoskie

    80 gramów

Do smaku:

  • tymianek Prymat

  • liść laurowy

  • sól morska

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Plastry kiełbasy żywieckiej kroimy na paseczki, parówkę w plastry.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i kiełbasę żywiecką, mieszamy. Dodajemy 4-5 liści laurowych, parówkę i smażymy razem, co jakiś czas mieszając. Dodajemy pomidory pelati, doprawiamy do smaku tymiankiem, solą morską i pieprzem kolorowym, mieszamy. Pod koniec dodajemy kapary.

Na drugiej patelni roztapiamy masło klarowane. Ugotowany kalafior kroimy na pół i smażymy z obu stron. W trakcie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem kolorowym. Pomidorki koktajlowe kroimy na 4 części. Bazylię siekamy, orzechy włoskie rozdrabniamy za pomocą noża.

Na talerz wykładamy potrawkę z pomidorów, na potrawkę układamy stek z kalafiora. Na patelnię, po smażeniu kalafiora wsypujemy orzechy włoskie, pomidory koktajlowe i bazylię, podsmażamy. Po chwili, nakładamy na kalafior.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat