Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane z mięsem

5.0
(27)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Zamarzyły nam się na obiad kluski, takie zwyczajne, z mięsnym farszem.

Składniki:

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kilogram
mąka ziemniaczana 300 gramów
kapusta włoska 300 gramów
cebula 1 sztuka
masło 82% 1 łyżka
bulion warzywny 100 mililitrów
mielona wieprzowina 250 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane z mięsem

Ziemniaki gotujemy i studzimy.

Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Następnie dodajemy szatkowaną kapustę, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem. Następnie nadmiar płynu odparowujemy, kapustę doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Mielimy (duże oczka).
Do kapusty dodajemy mięso, składniki łączymy, doprawiamy według uznania solą i pieprzem.

Wystudzone ziemniaki mielimy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na gładko. Z ciasta formujemy kulki dowolnej wielkości. Najważniejsze, by nie były zbyt małe, by móc upchnąć farsz.

Każdą kulkę spłaszczamy, układamy farsz na środku i zamykamy, tworząc kulkę.

Kluski gotujemy w osolonym wrzątku (partiami) około 10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Podajemy z ulubionym sosem lub omastą z cebuli i słoniny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak