Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym

Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Miałam ochotę dziś na jakąś pyszną i rozgrzewającą zupę. Chodziła mi po głowie zupa marchewkowa. Szybki przegląd tego, co mam i powstało pyszna zupa. Zapraszam i polecam. Dość pikantna zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym, kiełkami rzodkiewki, kurczakiem i sezamem.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa:

  • marchewki

    2 sztuki
  • mleko kokosowe

    1 puszka
  • wywar warzywny

    600 mililitrów
  • masło 82%

    1 łyżka
  • papryczka habanero

    0.5 sztuki

Dodatki:

  • kiełki rzodkiewki

    2 garście
  • pierś z kurczaka

    100 gramów
  • sezam

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

2 duże marchewki kroimy w plastry.

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy marchewkę i chwilę smażymy. Następnie wszystko zalewamy wywarem i dodajemy papryczkę habanero, ale bez nasion. Gotujemy do momentu, aż marchew będzie miękka.

Za pomocą blendera miksujemy wszystko. Dodajemy mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy.

Kurczaka kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki dodajemy odrobinę soli i wszystko razem mieszamy.

Na patelnię dodajemy odrobinę masła i smażymy kurczaka. Gdy nabierze złotobrązowego koloru zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz.

Do głębokiego talerza nalewamy zupę, dodajemy kiełki, kurczaka i posypujemy sezamem.

SMACZNEGO

Jeśli chodzi o mleko kokosowe, to dodałam tylko tą gęsta część.

Kasia Pichci
Ja do swojej zupy dodałam 1 papryczkę habanero i wyszła naprawdę ostro. Dlatego też zmniejszyłam ilość w przepisie. Jeśli nie przepadamy za pikantną kuchnią, zawsze lepiej dodać mniej a późniejsze ewentualnie dodać więcej. Mleko kokosowe można zamienić na śmietanę 30%.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kasia Pichci

24.09.2018 10:05
Zapomniałam dodać w przepisie że dodajemy tylko gęsta część mleka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat