Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś indyka z farszem

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Smaczne mięso z indyka - nie tylko na kanapkę, ale również jako danie obiadowe.

Składniki:

Pierś z indyka:

pierś z indyka 1 sztuka
Owoc jałowca cały Prymat 4 sztuki
Goździki całe Prymat 3 sztuki
sól 1 łyżka

Farsz do indyka:

masło 15 dag
jajko 3 sztuki
bułka 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
rodzynki 10 dag
Goździki całe Prymat 2 sztuki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0.5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
sól 0.5 łyżeczka
mleko 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś indyka z farszem

Jałowiec i goździki utłuc w moździerzu, wymieszać z solą i natrzeć mięso. Włożyć je do lodówki na dwie lub trzy godzimy.

Bułkę namoczyć w mleku, a rodzynki w wodzie.
Masło utrzeć z żółtkami, dodać odciśniętą bułkę ciągle ucierając dodawać pozostałe składniki farszu, a na koniec ubitą z białek pianę. Masę doprawić solą, cukrem, gałką muszkatołową oraz zmiażdżonym goździkiem.

Mięso naciąć, ułożyć farsz i dla pewności zwinąć nitką bardzo luźno, bo farsz podczas pieczenia powiększa swoją objętość. Można piec w formie wysmarowanej masłem lub w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 190-200 st.C przez 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak