Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone kotlety z soczewicy

5.0
(47)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Naprawdę pyszne! Polecam je zjeść np. w tortillach z warzywami i sosem jogurtowym.

Składniki:

Składniki

soczewica czerwona 2 szklanki
marchewka 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuk
jajko 1 sztuka
otręby żytnie 0.5 szklanki
Przyprawa curry orientalna Prymat 0.5 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1 szczypta
natka pietruszki 1 pęczek
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej rzepakowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone kotlety z soczewicy

Soczewicę dokładnie przepłukujemy na sicie i gotujemy 20 minut, odcedzamy, studzimy.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i starte na grubych oczkach marchewkę i cukinię. Całość smażymy na wolnym ogniu około 5 minut.

Do miski wrzucamy soczewicę (którą wcześniej dokładnie odciskamy z wody), warzywa, jajko, otręby, poszatkowaną natkę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy średniej wielkości kotlety, układamy je na blasze na papierze do pieczenia, skrapiamy lekko olejem i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia kotlety można obrócić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dotamisio 07.03.2019 10:21
Fajny pomysł na kotlety;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak