odc. 11 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Pasztet domowy z soczewicy, odc. 11

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Domowy pasztet warzywny z ciecierzycy, soczewicy i kaszy jaglanej. Co powiecie na taki dodatek do kanapek?

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    1/2 kilograma
  • soczewica czerwona

    200 gramów
  • kasza jaglana

    200 gramów
  • marchewka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • suszone pomidory z ziołami

    4 sztuki
  • jaja

    3 sztuki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • ser żółty

    1 szklanka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • oliwa

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

    do smażenia
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • pomidor zielony

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka

Do smaku:

  • Tymianek suszony Prymat

  • sól gruboziarnista

  • Kmin rzymski mielony Prymat

  • Kolendra cała Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotuj: ciecierzycę, soczewicę czerwoną i kaszę jaglaną.

PASZTET:

Przygotowujemy bazę naszego pasztetu. 2 ząbki czosnku miażdżymy i siekamy, siekamy także suszone pomidory. 1 cebulę oraz 1 marchewkę ścieramy na tarce.

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego i podsmażamy czosnek z   cebulą, marchewką oraz suszonymi pomidorami. Całość mieszamy, a następnie przyprawiamy 2 łyżeczkami tymianku oraz grubo mieloną solą morską.

Ugotowaną ciecierzycę, soczewicę i kaszę jaglaną łączymy w misce i doprawiamy mielonym kminem rzymskim. Całość mieszamy ze szklanką bułki tartej i łyżką mąki pszennej. Następnie dodajemy do miski ostudzone warzywa z patelni, 3 jajka i ser żółty.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy masą i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 170 stopni.

SAŁATKA:

Siekamy 1 papryczkę chili (razem nasionami), kroimy w piórka pół czerwonej cebuli oraz w drobną kostkę 1 zielonego pomidora. Drobno szatkujemy pół pęczka natki pietruszki. Papryczkę chili, czerwoną cebulę, zielonego pomidora wraz z natką pietruszki łączmy w misce. Do warzyw dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek oraz rozdrobnione w moździerzu ziarna kolendry.

PODANIE:

Pasztet wyciągamy z keksówki do ostygnięcia. Kroimy w kawałki i podajemy z pikantną sałatką.

TRIKI: Ciecierzycę przed ugotowaniem namaczamy przez całą noc. Jajka wbijamy do oddzielnej miseczki, by sprawdzić ich świeżość. 

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat