Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Pasztet domowy z soczewicy, odc. 11
Ugotuj: ciecierzycę, soczewicę czerwoną i kaszę jaglaną.
PASZTET:
Przygotowujemy bazę naszego pasztetu. 2 ząbki czosnku miażdżymy i siekamy, siekamy także suszone pomidory. 1 cebulę oraz 1 marchewkę ścieramy na tarce.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego i podsmażamy czosnek z cebulą, marchewką oraz suszonymi pomidorami. Całość mieszamy, a następnie przyprawiamy 2 łyżeczkami tymianku oraz grubo mieloną solą morską.
Ugotowaną ciecierzycę, soczewicę i kaszę jaglaną łączymy w misce i doprawiamy mielonym kminem rzymskim. Całość mieszamy ze szklanką bułki tartej i łyżką mąki pszennej. Następnie dodajemy do miski ostudzone warzywa z patelni, 3 jajka i ser żółty.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy masą i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 170 stopni.
SAŁATKA:
Siekamy 1 papryczkę chili (razem nasionami), kroimy w piórka pół czerwonej cebuli oraz w drobną kostkę 1 zielonego pomidora. Drobno szatkujemy pół pęczka natki pietruszki. Papryczkę chili, czerwoną cebulę, zielonego pomidora wraz z natką pietruszki łączmy w misce. Do warzyw dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek oraz rozdrobnione w moździerzu ziarna kolendry.
PODANIE:
Pasztet wyciągamy z keksówki do ostygnięcia. Kroimy w kawałki i podajemy z pikantną sałatką.
TRIKI: Ciecierzycę przed ugotowaniem namaczamy przez całą noc. Jajka wbijamy do oddzielnej miseczki, by sprawdzić ich świeżość.