Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z pianką i jagodami

5.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Doskonały deser do kawy lub herbaty. Do przygotowania w kilka chwil.

Składniki:

Ciasto:

mąka 0.5 kilograma
masło 200 gramów
żółtko jajek 4 sztuki
drożdże 20 gramów
śmietana 18% 2 łyżki
cukier puder 3 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczka

Pianka:

białko 4 sztuki
cukier puder 0.5 szklanki
mąka ziemniaczana 0.5 łyżki

Dodatkowo:

Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jagody 0.5 kilogram
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z pianką i jagodami

1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem oraz drożdżami. Dodaję żółtka, śmietanę, cukry oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 24cm x24cm. Ciasto posypuję bułką tartą. Drugą część ciasta dzielę na mniejsze porcje i wykładam na godzinę do zamrażalnika.

2. Na ciasto na blaszce wykładam jagody. Owoce posypuję cukrem i cukrem waniliowym.

3. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładam na jagody. Wyrównuję.

4. Na wierzch ciasta ścieram na tarce o dużych otworach ciasto wyjęte z zamrażalnika.

Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 170 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak