Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami

5.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kaczka rozpływa się w ustach. Naprawdę coś pysznego. Polecam na rodzinny obiad.

Składniki:

Na farsz:

kasza gryczana 100 gramów
grzyby leśne 200 gramów
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
pietruszka zielona 4 cm
sól 1 szczypta
Pieprz czosnkowy mielony Prymat 1 szczypta

Marynata:

czosnek 3 ząbki
sól 1 łyżka
majeranek 2 łyżki

Reszta:

kaczka 2 kilogramy

Porada

Do pasty można dodać łyżkę oleju, by lepiej ją rozsmarować. Ilość przypraw i pietruszki według uznania. Dodajemy jedno duże jajko lub dwa małe.

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami

Kaczkę za pomocą małego noża luzujemy z korpusu.

W moździerzu ucieramy sól i majeranek pod koniec ucierania, dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilę ucieramy.
Kaczkę nacieramy przygotowaną marynatą od środka i na zewnątrz.

Odstawiamy na minimum 2 godz., najlepiej na noc.

Kaszę gotujemy na pół miękko.

Grzyby i cebulę kroimy w kostkę i smażymy do miękkości. Studzimy.

Mieszamy grzyby razem z kaszą, z pietruszką i jajkiem doprawiamy po swojemu.

Mięso faszerujemy, spinamy wykałaczkami, a nogi związujemy razem.

Wkładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy papryką słodką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° pieczemy około 2 godzin, co jakiś polewając sosem.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na 10 minut. Następnie kroimy i podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie mix sałat z kiełkami rzodkiewki i sezamem.

SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak