Doradca Smaku IX : Placki ziemniaczane z wędzonym pstrągiem, odc. 10

odc. 10 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX : Placki ziemniaczane z wędzonym pstrągiem, odc. 10

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Popularna potrawa na naszych stołach – placki ziemniaczane. Podane w towarzystwie świeżego twarożku, wędzonego pstrąga i kawioru będą jej nową, kulinarną wersją. Zapraszam do oglądania.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniak

    1 sztuka
  • otręby pszenne

    3 łyżki
  • płatki owsiane

    2
  • jajko

    1
  • olej rzepakowy

    200 mililitrów
  • kwaśna śmietana 22%

    2 łyżki
  • twaróg tłusty

    3
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • pstrąg wędzony

    1 sztuka
  • czarny kawior z jesiotra

    1 łyżeczka
  • cytryna

    1 sztuka
  • świeże listki bazylii

    2-3 liście

Do smaku:

  • przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

  • czarnuszka

  • sól morska

  • pieprz ziołowy Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaka ścieramy na tarce (na małych i większych oczkach). Odciskamy sok z ziemniaka, dodajemy otręby pszenne, płatki owsiane i jajko. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków Prymat i mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej. Nakładamy masę ziemniaczaną i smażymy placki z dwóch stron.

Na ręczniku papierowym układamy usmażone placki.

W misce umieszczamy kwaśną śmietanę oraz 2 łyżki twarogu. Szczypiorek siekamy i dodajemy do śmietany oraz twarogu, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, a następnie całość mieszamy.

Pstrąga obieramy ze skóry, wykładamy filety, usuwamy głowę i ogon.

Cytrynę kroimy na ósemki i usuwamy pestki.

Na usmażony, odsączony z tłuszczu placek nakładamy doprawiony twaróg oraz filet z pstrąga, następnie układamy na talerzu. Łyżkę twarogu nakładamy dodatkowo na talerz. Z boku talerza kładziemy 2 kawałki cytryny. Wierzch twarogu posypujemy czarnuszką.

Na filet z pstrąga nakładamy kawior, dekorujemy listkiem świeżej bazylii.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

19.09.2018 09:33
Ale by się zjadło pychotka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat