Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Placuszki z wędzoną makrelą, odc. 23
Oddzielamy żółtka od białek do dwóch szklanych misek. Do miski z żółtkami dodajemy 3 łyżki mąki gryczanej. Dodajemy sodę oczyszczoną, szczyptę soli morskiej oraz maślankę, która doda kwasowości. Wszystkie składniki delikatnie łączymy, mieszamy trzepaczką (ciasto powinno mieć gęstość ciasta do naleśników, może ciut gęściej). Jeżeli ciasto okaże się za rzadkie dodajemy jeszcze dwie łyżki mąki gryczanej. Ciasto musi być gęste. Białka ubijamy mikserem do otrzymania sztywnej piany. Przelewamy ją do ciasta i wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Wykładamy ciasto łyżką formułując placuszki. Smażymy na wolnym ogniu do uzyskania złocistego koloru z obu stron. Gotowe placuszki ściągamy z patelni, aby się nie spaliły.
Do czystej szklanej miski wrzucamy kremowy ser, następnie śmietanę. Dodajemy kapary. Siekamy szczypiorek, wrzucamy do miski z sosem. Doprawiamy szczyptą soli morskiej, dokładnie mieszamy. Dodajemy ziołowy pieprz. Sos można schłodzić.
Wykrajamy ¼ ryby bez ości. Cytrynę rolujemy, kroimy na ćwiartki.
Podanie:
Na talerz wykładamy placuszki (kładąc jeden na drugim). Serek z kaparami i szczypiorkiem nakładamy do małych miseczek w zależności od ilości osób, kładziemy na talerze z placuszkami. Dokładamy kawałek wędzonej makreli oraz ćwiartkę cytryny do zakwaszenia ryby. Na zakończenie dekorujemy czerwonym kawiorem oraz gałązkami szczypiorku.
Uwagi:
Mąkę gryczaną można zamienić na pszenną lub kukurydzianą.
Kawior czerwony można zamienić na kawior czarny.
Makrelę wędzoną można zamienić na pstrąga/łososia/jesiotra wędzonego.