Doradca Smaku XI: Placuszki z wędzoną makrelą, odc. 23

odc. 23 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Placuszki z wędzoną makrelą, odc. 23

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na danie z kuchni rosyjskiej: ołady, czyli wytrawne placuszki, w tej wersji z wędzoną makrelą, kawiorem i sosem na bazie ziołowego serka.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na placuszki:

  • jaja

    3 sztuki
  • mąka gryczana

    5 łyżek
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    200 mililitrów
  • kawior czerwony

    50 gramów

Na sos:

  • serek kremowy

    100 gramów
  • śmietana 18%

    2 łyżki
  • kapary całe Smak

    5 gramów
  • szczypiorek

    10 gałązek
  • sól morska

    1 szczypta
  • wędzona makrela

    1 sztuka
  • cytryna

    1 sztuka

Do smaku:

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • pieprz ziołowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielamy żółtka od białek do dwóch szklanych misek. Do miski z żółtkami dodajemy 3 łyżki mąki gryczanej. Dodajemy sodę oczyszczoną, szczyptę soli morskiej oraz maślankę, która doda kwasowości. Wszystkie składniki delikatnie łączymy, mieszamy trzepaczką (ciasto powinno mieć gęstość ciasta do naleśników, może ciut gęściej). Jeżeli ciasto okaże się za rzadkie dodajemy jeszcze dwie łyżki mąki gryczanej. Ciasto musi być gęste. Białka ubijamy mikserem do otrzymania sztywnej piany. Przelewamy ją do ciasta i wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Wykładamy ciasto łyżką formułując placuszki. Smażymy na wolnym ogniu do uzyskania złocistego koloru z obu stron. Gotowe placuszki ściągamy z patelni, aby się nie spaliły.

Do czystej szklanej miski wrzucamy kremowy ser, następnie śmietanę. Dodajemy kapary. Siekamy szczypiorek, wrzucamy do miski z sosem. Doprawiamy szczyptą soli morskiej, dokładnie mieszamy. Dodajemy ziołowy pieprz. Sos można schłodzić.

Wykrajamy ¼ ryby bez ości. Cytrynę rolujemy, kroimy na ćwiartki.

Podanie:

Na talerz wykładamy placuszki (kładąc jeden na drugim). Serek z kaparami i szczypiorkiem nakładamy do małych miseczek w zależności od ilości osób, kładziemy na talerzu z placuszkami. Dokładamy kawałek wędzonej makreli oraz ćwiartkę cytryny do zakwaszenia ryby. Na zakończenie dekorujemy czerwonym kawiorem oraz gałązkami szczypiorku.

Uwagi:

Mąkę gryczaną można zamienić na pszenną lub kukurydzianą.

Kawior czerwony można zamienić na kawior czarny.

Makrelę wędzoną można zamienić na pstrąga/łososia/jesiotra wędzonego.

 

Doradca Smaku
Przycinamy końcówki cytryny, aby łatwiej było wycisnąć sok w konkretne miejsce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat