Wafelki à la knoppers po domowemu

Wafelki à la knoppers po domowemu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Idealne połączenie masy mlecznej z orzechową z dodatkiem orzechów laskowych. Dzieciaki na pewno będą zachwycone.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa mleczna:

  • masło 82%

    150 gramów
  • mleko w proszku

    1 szklanka
  • cukier

    1 łyżka
  • mleko

    60 mililitrów

Masa orzechowa:

  • orzechy laskowe

    150 gramów
  • orzechy laskowe mielone

    2 łyżka
  • masło 82%

    100 gramów
  • kakao

    1 łyżka
  • krem czekoladowo-orzechowy

    150 gramów

Składniki dodatkowe:

  • wafle tortowe

    2 sztuki
  • gorzka czekolada

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masa mleczna:
Mleko zagotować razem z cukrem i ostudzić. Masło utrzeć mikserem na biały puch, dodać mleko z cukrem i mleko w proszku. Cały czas miksować, do uzyskania jednolitej masy.

Masa orzechowa:
Orzechy laskowe posiekać, podprażyć na suchej patelni. Masło zmiksować razem z nutellą i kakao, dodać posiekane orzechy laskowe, a także te zmielone.

Wafle w moim wypadku przekroiłam na pół i w ten sposób przekładałam: na jedną połówkę wyłożyć masę orzechową i przykryć drugą połową. Wyłożyć masę mleczną, przykryć jeszcze jedną połówką wafla. Wierzch polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat