Doradca Smaku IX: Orzechowe crumble z truskawkami, odc. 8

odc. 8 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Orzechowe crumble z truskawkami, odc. 8

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Zapiekane okruszki, czyli crumble, plus orzechy, świeże owoce i szczypta przypraw. Tak wyczarujecie prosty i pyszny deser, który zawsze wszystkim smakuje.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    300 gramów
  • orzechy brazylijskie

    40 gramów
  • miód lipowy

    50 mililitrów
  • rodzynki

    20 gramów
  • wino białe

    300 mililitrów
  • mąka migdałowa

    200 gramów
  • cukier trzcinowy

    100 gramów
  • orzechy włoskie

    20 gramów
  • orzeszki pistacjowe

    40 gramów
  • masło

    200 gramów
  • cukier puder

    20 gramów

Do dekoracji:

  • mięta liście

Do smaku:

  • tymianek Prymat

  • cukier z prawdziwą wanilią

  • chili pieprz cayenne

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Usuwamy szypułki truskawek, owoce kroimy w kawałki. 20 g orzechów brazylijskich siekamy.

Rozgrzewamy patelnię i prażymy orzechy, dodajemy miód, doprawiamy chili pieprzem cayenne, solą morską, dodajemy truskawki, rodzynki, mieszamy. Wlewamy białe wytrawne wino, doprawiamy tymiankiem i całość mieszamy.

W misce umieszczamy mączkę migdałową, cukier trzcinowy, orzechy włoskie i pistacjowe. 20 g orzechów brazylijskich siekamy i dodajemy do miski. Masło w temperaturze pokojowej kroimy w kawałki, dodajemy do miski, składniki zagniatamy na ciasto. Dodajemy cukier z prawdziwą wanilią. Ciasto wyrabiamy.

Prostokątną formę do tarty wypełniamy karmelizowanymi truskawkami, nakładamy kruszonkę, rozprowadzając równomiernie na truskawki. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10–15 minut (tryb grzanie góra–dół).

Po upływie tego czasu wyciągamy blaszkę. Wykładamy crumble na talerz. Dekorujemy cukrem pudrem, świeżymi listkami mięty i truskawką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat