Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki cebulowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Oponki cebulowe nadziewane szynką :-)

Idealne na imprezy jako pyszna przekąska lub małe co nieco do przegryzania podczas wspólnego wieczoru filmowego.

Składniki:

Na oponki

cebula czerwona 3 sztuki
szynka dojrzewająca 100 gramów
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 szklanki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 szczypta

Porada

Można też panierować mąką, a zamiast szynki można użyć piersi kurczaka.

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki cebulowe

Cebulę obieramy, tniemy na krążki o grubości ok. 0,5-1cm.

Z plastrów cebuli wyciągamy co drugi krążek.

Plastry szynki kroimy w paski i posypujemy ziołami.

Na miejsce wyjętych krążków wkładamy pokrojone w paski płaty szynki.

Obtaczamy w jajku i tartej bułce, najlepiej 2 razy.

Wkładamy do zamrażarki na około 15-30min.

Smażymy na głębokim oleju z dwóch stron.

SMACZNEGO

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak