Doradca Smaku IX: Zupa krem ze szpinaku i jarmużu, odc. 4

odc. 4 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Zupa krem ze szpinaku i jarmużu, odc. 4

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Szpinak, jarmuż, cebula i ziemniaki – to podstawowe składniki dla zupy kremu, który w programie "Doradca Smaku" przyrządził kulinarny mistrz - Robert Sowa. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • cebule

    2 sztuki
  • jarmuż

    200 gramów
  • olej

    100 mililitrów
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • szpinak

    200 gramów
  • rosół z kury

    700 mililitrów
  • serek śmietankowy

    150 gramów
  • śmietana kwaśna

    4 łyżki
  • twaróg

    4 łyżki
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • bazylia świeża

    kilka liści

Do smaku

  • kmin rzymski

  • czarnuszka

  • sól morska

  • pieprz biały Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Jarmuż obieramy (liście zostawiamy, łodygi usuwamy). Liście jarmużu kroimy na małe kawałki.

Do garnka wlewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, jarmuż, następnie całość mieszamy.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do reszty składników, dodajemy szpinak, dusimy, wlewamy rosół z kury. Dodajemy serek śmietankowy, zmniejszamy gaz i blendujemy na krem.

Kwaśną śmietanę przelewamy do miski, dodajemy chochlę zupy, by zahartować kwaśną śmietanę, mieszamy w misce. Całość dodajemy do zupy, mieszamy. Doprawiamy solą morską i białym pieprzem, mieszamy.

Do głębokiego talerza wlewamy zupę, dodajemy twaróg, doprawiamy czarnuszką. Siekamy szczypiorek. Danie dekorujemy listkiem bazylii i szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Smakowita zupka aż jeść się zachciało patrząc na program Doradca Smaku.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat