Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
soczewica
200 g suszonej (lub 400 g ugotowanej) -
pomidory pelati
200 g -
pomidory suszone Smak
3 łyżki -
cebula
2 sztuki -
ząbki czosnku
2 sztuki -
oliwa
2 łyżki -
rosół z kury
1 l -
Kolendra cała Prymat
1 pęczek -
pestki słonecznika
2 łyżki -
kwaśna śmietana
4 łyżki -
Jabłuszka kaparowe Smak
kilka sztuk
Do smaku
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta -
Kmin rzymski mielony Prymat
szczypta -
Imbir mielony Prymat
szczypta
Przepis i sposób przygotowania Mistrz Smaku poleca: Zupa z soczewicy, odc. 13
Następnie dodajemy pomidory pelati, pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy do smaku imbirem i mieszamy. Zalewamy rosołem z kury doprawiamy solą morską i gotujemy około 10 min.
Kolendrę siekamy. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni.
Zupę blendujemy. Przelewamy do talerzy. Każdą porcję posypujemy posiekaną kolendrą, kładziemy łyżkę śmietany i posypujemy prażonym słonecznikiem. Dekorujemy jabłuszkami kaparowymi.
Komentarze (2)