Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Mistrz Smaku poleca: Zupa z soczewicy, odc. 13

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mistrz smaku poleca TVN
5.0
(44)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

soczewica
200 g suszonej (lub 400 g ugotowanej)
pomidory pelati
200 g
pomidory suszone Smak
3 łyżki
cebula
2 sztuki
ząbki czosnku
2 sztuki
oliwa
2 łyżki
rosół z kury
1 l
Kolendra cała Prymat
1 pęczek
pestki słonecznika
2 łyżki
kwaśna śmietana
4 łyżki
Jabłuszka kaparowe Smak
kilka sztuk

Do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Kmin rzymski mielony Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Imbir mielony Prymat
szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mistrz Smaku poleca: Zupa z soczewicy, odc. 13

Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości, przez 15-20 min. Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Do garnka dodajemy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy do smaku kminem rzymskim.
Następnie dodajemy pomidory pelati, pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy do smaku imbirem i mieszamy. Zalewamy rosołem z kury doprawiamy solą morską i gotujemy około 10 min.
Kolendrę siekamy. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni.
Zupę blendujemy. Przelewamy do talerzy. Każdą porcję posypujemy posiekaną kolendrą, kładziemy łyżkę śmietany i posypujemy prażonym słonecznikiem. Dekorujemy jabłuszkami kaparowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 26.12.2017 22:58
Na pewno bardzo smaczna zupka;)
bietka 22.12.2017 08:41
Bardzo lubię zupę z soczewicy : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak