Przepis i sposób przygotowania na: Chocolate Crinkles, czyli popękane ciasteczka czekoladowe
Czekoladę z masłem (min. 82% tłuszczu!) należy rozpuścić w kąpieli wodnej.
(Miskę z połamaną czekoladą i masłem - ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
Jajka ubić z cukrem oraz szczyptą soli, a następnie nie przerywając miksowania (na wolnych obrotach) - połączyć z ostudzoną czekoladę.
Na końcu wsypać mąkę uprzednio przesianą z proszkiem do pieczenia.
Całość wymieszać na jednolitą masą i porządnie (!) schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
Po tym czasie z ciasta uformować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę dokładnie obtoczyć w cukrze pudrze i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Kulek nie spłaszczać oraz układać w dość sporych odstępach, ponieważ mocno "rozleją się" na boki.)
Ciasteczka piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 12-15 minut w 170 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy. Należy uważać, aby ciasteczka nie przypiekły się.)