Doradca Smaku IX: Pałki z kurczaka z fasolą i pomidorami, odc. 2

odc. 2 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Pałki z kurczaka z fasolą i pomidorami, odc. 2

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

To łatwe w przygotowaniu danie inspirowane jest smakami kuchni teksańsko-meksykańskiej (tex-mex). Charakterystyczne dla tej kuchni jest wykorzystanie produktów takich jak fasola, pomidory czy kolendra.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej

    300 mililitrów
  • miód

    2-3 łyżki
  • pałki z kurczaka

    4 sztuki
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • pieczarki

    6 sztuk
  • pomidor pelati

    200 gramów
  • fasola biała

    70 gramów
  • czarne oliwki

    20 gramów
  • natka kolendry

    1 pęczek
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki

Do smaku

  • przyprawa do kurczaka - pikantna

    kilka szczypt
  • suszone pomidory z ziołami Smak

    kilka szczypt
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    kilka szczypt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wlewamy 50 ml oleju i miód, dodajemy przyprawę do kurczaka i  mieszamy. Do tak stworzonej marynaty wkładamy pałki kurczaka i wstawiamy do lodówki.

Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w ćwiartki. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, dodajemy czosnek, cebulę i pieczarki, doprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, a następnie mieszamy. Dodajemy pomidory pelati, białą fasolę i czarne oliwki, doprawiamy solą, całość mieszamy, a później dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.

Do osobnego garnka wlewamy 100 ml oleju i rozgrzewamy. Pałki kurczaka wyciągamy z lodówki i smażymy na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając, następnie wlewamy rosół i dusimy przez 30–40 minut. Siekamy natkę kolendry i paprykę chili. Na talerz wykładamy sos z pomidorami pelati i fasolą, na wierzchu układamy pałki z kurczaka, polewamy marynatą. Na danie wykładamy kwaśną śmietanę, posypujemy kolendrą i papryką chili.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

06.09.2018 08:42
Bardzo smaczny obiadek :)

Bożena Matuszczyk

04.09.2018 22:47
Smakowite danie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat