Doradca Smaku IX: Naleśniki z serem pleśniowym, szpinakiem i boczkiem, odc. 1

odc. 1 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Naleśniki z serem pleśniowym, szpinakiem i boczkiem, odc. 1

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dzieci uwielbiają je na słodko, natomiast ci starsi równie chętnie sięgają po wytrawne wersje popularnych na całym świecie naleśników.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2 sztuki
  • mleko 3,2%

    1,5 szklanki
  • mąka

    3 łyżki
  • ząbki czosnku

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • pomidor

    1 sztuka
  • kabanos

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

    200 mililitrów
  • szpinak świeży

    1 garść
  • boczek wędzony

    1/2 opakowanie
  • ser pleśniowy

    100 gramów
  • jogurt naturalny

    150 mililitrów
  • kapary całe Smak

    20 gramów
  • kolendra

    1 pęczek
  • papryczka chilli

    1 sztuka

Do smaku

  • sól ziołowa

    1-2 szczypta
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

    1-2 szczypta
  • sól morska

    1-2 szczypta
  • Pieprz ognisty mielony

    1-2 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę oraz sól. Następnie miksujemy, by uzyskać ciasto naleśnikowe.

Czosnek siekamy w plastry, cebulę kroimy w piórka. Z pomidora wykrawamy środek i kroimy w kostkę. Kabanosy kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 100 ml oleju, dodajemy cebulę, czosnek, kabanosy i mieszamy. Dodajemy świeży szpinak, pomidory, doprawiamy solą morską i pieprzem ognistym, całość mieszamy.

Z ½ boczku skroić 6 plastrów, z każdego plastra odkroić chrząstki, resztę zachowujemy do dania. Patelnię rozgrzewamy i smażymy zachowane plastry boczku, a następnie wykładamy je na talerz. Na patelni po boczku wlewamy 50 ml oleju, rozgrzewamy i wlewamy 1 chochlę ciasta naleśnikowego, podsmażamy z dwóch stron, po czym ściągamy pierwszego naleśnika.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego naleśnika. Do pozostałego w misce ciasta naleśnikowego dolewamy 50 ml oleju i mieszamy. Jedną chochlę ciasta naleśnikowego wylewamy na patelnię i smażymy z dwóch stron. Na usmażonego naleśnika nakładamy szpinak z pomidorami oraz plastry boczku. Ser pleśniowy kroimy na 6 plastrów i kładziemy na plastry boczku. Przykrywamy drugim naleśnikiem. Usmażone naleśniki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.

Do miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy posiekane kapary i kolendrę – doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem. Papryczkę chili siekamy, ¾ papryczki dodajemy do jogurtu i mieszamy. Dip przekładamy do małej miski. Naleśniki wykładamy z pieca, kroimy na 4 części, a następnie przekładamy je na talerz. Obok nakładamy dip, naleśniki posypujemy kolendrą i ¼ skrojonej papryczki chili.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

03.09.2018 20:23
Bardzo smaczne naleśniki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat