Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z musem dyniowym i kawałkami pomarańczy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pomysł na dobrze znany wszystkim makaron spaghetti w całkowicie oryginalnym wydaniu. Delikatny mus z dyni i śmietanki z dodatkiem słodkich kawałków pomarańczy otula długie pasma kolorowego makaronu. Wizualnie danie prezentuje się bardzo apetycznie i smakuje doskonale.

Składniki:

Mus dyniowy:

makaron spagetti 300 gramów
dynia 0.5 sztuki
cebula 0.5 sztuki
olej rzepakowy 2 łyżki
śmietanka 36% 150 mililitrów
pomarańcza 2 plastry
Imbir mielony Prymat 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
natka pietruszki 0.5 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z musem dyniowym i kawałkami pomarańczy

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
Dynię oczyszczamy , pozbawiamy pestek , kroimy w kostkę.
Obraną cebulę siekamy drobno.
W rondlu rozgrzewamy olej, szklimy cebulę , dokładamy dynię.
Smażymy do miękkości co jakiś czas mieszając.
Warzywa miksujemy na gładką papkę.
Śmietankę ubijamy na sztywno , dodajemy warzywa , ponownie miksujemy.
Mus przekładamy do garnka , dodajemy makaron oraz pokrojone drobno plastry pomarańczy.
Doprawiamy gałką,imbirem , solą i świeżo mielonym pieprzem.
Całość dokładnie mieszamy.
Podgrzewamy przez chwilę.
Spaghetti podajemy posypane natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak