Naleśniki z waniliowym twarożkiem i musem truskawkowym

Naleśniki z waniliowym twarożkiem i musem truskawkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Dzień dobry! :) Takie śniadania lubię najbardziej. Cieszą nie tylko oko, ale również podniebienie oraz przenoszą w najmilsze smaki dzieciństwa... Po takim posiłku mamy też energię na cały dzień.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

NALEŚNIKI

  • mąka pszenna

    1.5 szklanki
  • kefir

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • jajka

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta

FARSZ

  • ser biały półtłusty

    250 gramów
  • jogurt grecki

    2 łyżki
  • żółtko

    1 sztuka
  • cukier puder

    2 łyżki
  • laska wanili

    1 sztuka

MUS

  • truskawki

    400 gramów
  • miód

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

FARSZ: Ser biały rozgniatamy w miseczce i dodajemy do niego jogurt grecki, żółtko, cukier puder oraz ziarenka wanilii i wszystko dokładnie mieszamy. Powstały farsz wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków, a w tym czasie zaczynamy smażenie naleśników.

* Do posłodzenia twarożku możemy użyć także miodu, ksylitolu lub ulubionego syropu.

NALEŚNIKI: Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy 2 jajka, wlewamy kefir, mleko i olej, dodajemy szczyptę soli oraz 2 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia oraz napowietrzenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem przed pierwszą partią smażenia).

MUS: Truskawki miksujemy na jednolitą i gładką masę, a powstały mus dosładzamy według uznania. W zależności od sezonu, możemy użyć świeżych lub mrożonych truskawek.

Gotowe naleśniki wypełniamy twarożkiem, a następnie zawijamy lub składamy w trójkąty. 

Futka
Ziarenka wanilii możemy zstąpić także cynamonem, a do farszu dodać rodzynki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat