Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borówkowy sernik pieczony na herbatnikach

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Łatwy przepis na szybki, smaczny, mocno wilgotny sernik. Jego spód jest z herbatników, dlatego jest delikatny. Świetnie komponuje się z sezonowymi borówkami.

Składniki:

jajko 7 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
kasza manna 2 łyżki
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżka
ser twarogowy 1 kilogram
borówki 5 szklanek
lukier biały 1 szklanka
jogurt 2-3 łyżeczki

Porada

SKŁADNIKI TEMPERATURA POKOJOWA

Przepis i sposób przygotowania na: Borówkowy sernik pieczony na herbatnikach

przygotowanie:

1

Jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości.

Krok 1 - Borówkowy sernik pieczony na herbatnikach foto
2

Do masy wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną. kaszę manną, dodać twaróg z wiaderka i jogurt, mikserem połączyć składniki.

Krok 2 - Borówkowy sernik pieczony na herbatnikach foto
3

Do masy wsypać 3 szklanki opłukanych borówek i mikserem wszystko zmiksować.

Krok 3 - Borówkowy sernik pieczony na herbatnikach foto
4

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć podwójną warstwę herbatników, wylać sernik na herbatniki.

Krok 4 - Borówkowy sernik pieczony na herbatnikach foto
5

Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, w formie zostawić do wystudzenia, najlepiej całą noc.

Krok 5 - Borówkowy sernik pieczony na herbatnikach foto
6

Lukier: 1 szklanka cukier puder utrzeć z jogurtem 2-3 łyżki na nie za gęsty lukier, wymieszać z borówkami i wyłożyć na sernik, schować do lodówki.

Krok 6 - Borówkowy sernik pieczony na herbatnikach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak