Przepis i sposób przygotowania na: Borówkowy sernik pieczony na herbatnikach
przygotowanie:
Jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości.
Do masy wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną. kaszę manną, dodać twaróg z wiaderka i jogurt, mikserem połączyć składniki.
Do masy wsypać 3 szklanki opłukanych borówek i mikserem wszystko zmiksować.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć podwójną warstwę herbatników, wylać sernik na herbatniki.
Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, w formie zostawić do wystudzenia, najlepiej całą noc.
Lukier: 1 szklanka cukier puder utrzeć z jogurtem 2-3 łyżki na nie za gęsty lukier, wymieszać z borówkami i wyłożyć na sernik, schować do lodówki.