Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto ze śliwkami
Do miski włożyć schłodzone masło lub margarynę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka oraz cukier.
Zagnieść ciasto, włożyć na 40 minut do lodówki.
W między czasie śliwki oczyścić, usunąć pestki.
Ciasto rozłożyć na średniej wielkości blaszce, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Podziurkować widelcem.
Na cieście rozłożyć połówki śliwek, przecięciem do góry lekko je wciskając w ciasto.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas ubijając dodawać cukier i na koniec mąkę ziemniaczaną.
Przygotowaną pianę rozłożyć porcjami na śliwkach.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 45-50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.