Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego
1. Kapustę umyć, poszatkować i podsmażyć na oleju przez około 7-8 minut.
2. Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, a marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Na patelni na oleju podsmażyć cebulę wraz z czosnkiem, po chwili dodać marchewkę i później mięso mielone. Chwilę razem smażyć i dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Całość razem smażyć do miękkości.
4. Na koniec dodać kapustę, wszystko razem dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. 10 minut przed końcem zapiekania posypać startym serem.