Pikantne kotlety z indyka z jajkiem przepiórczym

Pikantne kotlety z indyka z jajkiem przepiórczym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiaj na obiad polecają się wyraziste kotlety drobiowe z jajkiem przepiórczym w środku. Kotlety są bardzo aromatyczne i soczyste, dzięki dodatkowi musztardy oraz ostrej pasty paprykowej. Smak całości dopełnia jajko przepiórcze, które zawiera pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • mięso mielone indycze

    400 gramów
  • cebula szalotka

    2 sztuki
  • jajka przepiórcze

    4 sztuki
  • jajka przepiórcze

    10 sztuk
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • musztarda

    1.5 łyżki
  • pasta paprykowa

    1 łyżeczka
  • tarta bułka

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

    20 mililitrów
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Jaja przepiórcze gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie (wtedy skorupka będzie łatwiej odchodziła) przez około 4 minuty, zalewamy zimną wodą i obieramy. Szalotki drobno kroimy, szklimy delikatnie na oleju i studzimy.

KROK 2. Do zmielonego mięsa dodajemy 4 surowe jajka przepiórcze, podsmażoną cebulkę, musztardę, pastę paprykową, drobno posiekaną natkę pietruszki, 3 łyżki bułki tartej i dobrze wyrabiamy masę*, którą doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

* Dobre wyrobienie masy mięsnej z dodatkiem musztardy i pasty sprawi, że kotlety będą bardzo soczyste.

KROK 3. W każdą porcję masy wkładamy ugotowane jajko przepiórcze, formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej lub ulubionej mące. Kotlety smażymy na złocisty kolor na dobrze rozgrzanym oleju, a następnie układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Życzę smacznego! :)

Futka
Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie świeżych surówek oraz lekkich sosów. Pokrojone w plastry, możemy wykorzystać do pięknej i smacznej dekoracji kanapek.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat