Składniki
Kalkulator jednostek
kg
kostka
gr
gramów
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
8 sztuk:
-
cukinia
300 gramów -
masło
50 gramów -
mleko
50 mililitrów -
jajka
2 sztuki -
mąka żytnia
100 gramów -
papryka słodka
1 łyżeczka -
koperek Prymat
1 łyżeczka -
sól
0.5 łyżeczki -
czosnek granulowany
0.25 łyżeczki -
soda oczyszczona
0.5 łyżeczki
Sposób przygotowania
Ciasto:
Masło rozpuścić i lekko przestudzić, a cukinię należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W pierwszej misce zmiksować jajka, mleko oraz masło - na końcu wmieszać cukinię.
W drugiej połączyć mąkę z sodą i przyprawami.
Wszystkie składniki delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem.
Pieczenie:
Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Babeczki podrosną, lecz podczas stygnięcia mogą odrobinę opaść.
Babeczki wyjąć z blachy i przestudzić na kratce.
Komentarze (1)
Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Nie masz konta? Zarejestruj się
gusia1000
18.08.2018 15:18