Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z cukinii na słono z mąką żytnią

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Babeczki smakują rewelacyjnie i sprawdzą się jako syta przekąska (nawet w pracy, czy na spacerze) lub pyszne śniadanie. Są mocno wilgotne oraz bardzo aromatyczne. Zapewniam, że polubią je dzieci i dorośli!

Składniki:

8 sztuk:

cukinia 300 gramów
masło 50 gramów
mleko 50 mililitrów
jajko 2 sztuki
mąka żytnia 100 gramów
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól 0.5 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 0.25 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z cukinii na słono z mąką żytnią

Ciasto:

Masło rozpuścić i lekko przestudzić, a cukinię należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

W pierwszej misce zmiksować jajka, mleko oraz masło - na końcu wmieszać cukinię.

W drugiej połączyć mąkę z sodą i przyprawami.
Wszystkie składniki delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem. 

Pieczenie:

Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Babeczki podrosną, lecz podczas stygnięcia mogą odrobinę opaść.

Babeczki wyjąć z blachy i przestudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 18.08.2018 15:18
Super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak