Babeczki z cukinii na słono z mąką żytnią

Babeczki z cukinii na słono z mąką żytnią

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Babeczki smakują rewelacyjnie i sprawdzą się jako syta przekąska (nawet w pracy, czy na spacerze) lub pyszne śniadanie. Są mocno wilgotne oraz bardzo aromatyczne. Zapewniam, że polubią je dzieci i dorośli!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

8 sztuk:

  • cukinia

    300 gramów
  • masło

    50 gramów
  • mleko

    50 mililitrów
  • jajka

    2 sztuki
  • mąka żytnia

    100 gramów
  • papryka słodka

    1 łyżeczka
  • koperek Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • czosnek granulowany

    0.25 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:

Masło rozpuścić i lekko przestudzić, a cukinię należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

W pierwszej misce zmiksować jajka, mleko oraz masło - na końcu wmieszać cukinię.

W drugiej połączyć mąkę z sodą i przyprawami.
Wszystkie składniki delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem. 

Pieczenie:

Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Babeczki podrosną, lecz podczas stygnięcia mogą odrobinę opaść.

Babeczki wyjąć z blachy i przestudzić na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

18.08.2018 15:18
Super.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat