Sernik na zimno z borówkami

Sernik na zimno z borówkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Bardzo proste do przygotowania i pyszne ciasto. Ten sernik na zimno sprawdzi się świetnie w upalne, letnie popołudnia. Dodatek borówek działa bardzo orzeźwiająco i dodaje ciekawego smaku całemu ciastu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sernik

  • borówka amerykańska

    2 szklanki
  • galaretka

    1 sztuka
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    300 mililitrów
  • jogurt grecki

    800 gramów
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • żelatyna

    3 łyżki
  • biszkopty okrągłe

    10 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Galaretka z borówkami

Galaretkę przezroczystą rozpuszczam w 250 ml gorącej wody i studzę. Głęboki talerz lub miseczkę o średnicy 16 cm wykładam folią aluminiową lub spożywczą. Układam borówki i zalewam galaretką. Całość odstawiam do lodówki do stężenia.

Ciasto

Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia. Na dnie układam biszkopty. Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijam, dodaję cukier, cukier waniliowy i ponownie miksuję.

Partiami dodaję jogurt i miksuję do momentu połączenia się składników. Na koniec delikatnie wlewam żelatynę i całość dokładnie miksuję.

Na biszkoptach wykładam cienką warstwę kremu. Następnie układam galaretkę z borówkami i wykładam resztę kremu.

Całość schładzam w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat