Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z borówkami

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Bardzo proste do przygotowania i pyszne ciasto. Ten sernik na zimno sprawdzi się świetnie w upalne, letnie popołudnia. Dodatek borówek działa bardzo orzeźwiająco i dodaje ciekawego smaku całemu ciastu.

Składniki:

Sernik

borówka amerykańska 2 szklanki
galaretka 1 sztuka
śmietana kremowa 30% lub 36% 300 mililitrów
jogurt grecki 800 gramów
cukier puder 0.5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
biszkopty okrągłe 10 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z borówkami

Galaretka z borówkami

Galaretkę przezroczystą rozpuszczam w 250 ml gorącej wody i studzę. Głęboki talerz lub miseczkę o średnicy 16 cm wykładam folią aluminiową lub spożywczą. Układam borówki i zalewam galaretką. Całość odstawiam do lodówki do stężenia.

Ciasto

Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia. Na dnie układam biszkopty. Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijam, dodaję cukier, cukier waniliowy i ponownie miksuję.

Partiami dodaję jogurt i miksuję do momentu połączenia się składników. Na koniec delikatnie wlewam żelatynę i całość dokładnie miksuję.

Na biszkoptach wykładam cienką warstwę kremu. Następnie układam galaretkę z borówkami i wykładam resztę kremu.

Całość schładzam w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak