Pikantne placuszki z porem

Pikantne placuszki z porem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Te łatwe, pikantne placuszki łączą w sobie łagodną słodkość porów z ostrym ciepłem chili. Wyśmienita propozycja dla miłośników prostych i szybkich dań.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na placuszki:

  • por

    300 gramów
  • mąka pszenna

    100 gramów
  • mąka ryżowa

    75 gramów
  • woda zimna

    200 mililitrów
  • jajka

    2 sztuki
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka
  • masło 82%

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • papryczka chilli

    1 sztuka
  • kolendra posiekana

    2 łyżki
  • pieprz biały Prymat

    5 szczypt
  • sól

    5 szczypt

Dodatkowo:

  • olej

    5 łyżek
  • sezam

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Papryczkę chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy pora, papryczkę chili i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku szczyptą pieprzu oraz soli i podsmażamy na średnim ogniu przez 2-3. Odstawiamy do wystudzenia.
Oba rodzaje mąki łączymy ze sobą. Dodajemy jajka, wodę, odrobinę soli oraz pieprzu i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy podsmażony por oraz kolendrę i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (dno patelni powinno być przykryte). Przy pomocy łyżki nakładamy porcję ciasta, formujemy małe placuszki i posypujemy sezamem. Smażymy na oleju na złoty kolor. Placuszki podałam z domowym sosem czosnkowym.

Jagódka17
Placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat