Zupa z czerwonej porzeczki

Zupa z czerwonej porzeczki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Zupa na słodko jest równie pyszne co taka na słono. Daje orzeźwienie w gorący dzień.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • margaryna

    1.5 dag
  • mąka tortowa

    1.5 dag
  • woda

    2 szklanki
  • czerwona porzeczka

    30 dag
  • cukier

    1.5 łyżki
  • śmietana kremówka

    165 mililitrów
  • śmietana 18-procentowa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. W garnku rozpuszczamy margarynę. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Przygotowujemy jasną zasmażkę. Dalej mieszając wlewamy po szklance wody. Gotujemy około 15 minut.
2. Porzeczki blendujemy. Dodajemy do zupy razem z cukrem. Gotujemy przez 5 minut.
3. Zupę zdejmujemy z ognia. Czekamy chwilkę, aby nie była zbyt gorąca i mieszamy ze śmietaną kremówką.
4. Przestudzoną wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
5. Zimną zupę przelewamy do miseczek. Dekorujemy keksem śmietany 18% i gałązkami czerwonej porzeczki. Gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat