Przepis i sposób przygotowania na: Desery przezroczyste
Deser z galaretką jest lekki, orzeźwiający i można w nim połączyć świeże owoce oraz kremowy smak jogurtu. Zaletą deseru z galaretką jest jego efektowny wygląd - zobacz na zdjęci, jak pięknie może wyglądać taki deserek z przezroczystą galaretką i świeżymi owocami!
Przygotowanie galaretek:
Galaretki rozpuszczam w 3 i 1/2 szklankach wody gorącej. Do pojemnika małego kwadratowego wlewam szklankę zimnej galaretki i układam w trzech rzędach po trzy sztuki borówki, maliny, i winogrono w odstępach. Wstawiam do lodówki do stężenia na noc. Pojemnik na chwilę wkładam do gorącej wody, ułatwi to wyjęcie galaretki na talerz. Kroję ją w kostkę i nabijam na patyczki do szaszłyków.
Do jogurtu dodaję szklankę galaretki i rozpuszczoną łyżeczkę żelatyny. Na dno szklanek wykładam po kilka borówek, zalewam galaretką 1/2 szklanki na trzy pucharki i wstawiam do lodówki. Jak stężeje wylewam na galaretkę warstwę jogurtową i wstawiam do lodówki, układam na niej warstwę malinową i miętę i zalewam 1/2 szklanką galaretki i wstawiam do lodówki. Na nią układam połówki winogrona i zalewam 1/2 szklanką galaretki i wstawiam do lodówki.
Na końcu wylewam warstwę jogurtową i do lodówki wstawiam. Kremówkę ubijam z fixem, dekoruję nią deser, posypuję borówkami i cukierkami. Dekoruję szaszłykami z galaretki.