Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z cukinii i ziemniaków

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszne danie z kuchni tureckiej. Gorąco polecam chrupiące placki z cukinii i ziemniaków.

Składniki:

Składniki:

cukinia 250 gramów
ziemniaki 250 gramów
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 4 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
mięta posiekana 2 łyżki
koperek 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypty
olej rzepakowy do smażenia 1 litr

Porada

Tam gdzie szczypta, znaczy do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z cukinii i ziemniaków

Ciasto:

Obrałem cukinie, starłem na drobnej tarce. Odcisnąłem nadmiar wody. Ziemniaki przygotowałem podobnie. Cukinie i ziemniaki przełożyłem do miski, wbiłem jajka, dodałem przesianą mąkę, posiekaną natkę, miętę i koperek. Doprawiłem solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto dokładnie wymieszałem.

Smażenie:

Na patelni rozgrzałem mocno olej. Uformowałem placuszki, każdy z jednej łyżki masy. Smażyłem z obu stron na złoty kolor.

Gotowe placuszki osączyłem z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podałem z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak