Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami
W podgrzanym mleku rozetrzeć drożdże, dodać 4 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru oraz szczyptę soli
Rozczyn zostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z 50 g cukru Do rozczynu dodać pozostałą mąkę, utarte żółtka i rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać do momentu aż zacznie odchodzić od ręki.
Następnie ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, przełożyć do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłóż połówki śliwek rozciętą stroną do góry. Śliwki posyp kruszonką. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Włóż do na nagrzanego piekarnik do 180 stopni i piec 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Kruszonka:
Mąkę rozmieszać z cukrem, cukrem waniliowym i miękkim masłem. Dobrze połączyć między palcami na kruszonkę.