Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaczki z rozmarynem

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dla mnie to najlepszy farsz do pierogów jaki jadłam. Rozmaryn i młode listki buraczka świetnie tu pasują.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka pszenna 300 gramów
olej 4 łyżki
woda gorąca 0.5 szklanki

Składniki na farsz:

piersi z kaczki 2 sztuki
udko z kaczki 1 sztuka
cebula 1.5 sztuki
rozmaryn świeży 1 garść
botwina liście 1 garść
masło 1 łyżeczka
ząbek czosnku 1 sztuka
Majeranek suszony Prymat 1 szczypta

Porada

W cieście można dodać ponad połowę szklanki wody. Kaczka powinna być ugotowana, a udko spore.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaczki z rozmarynem

Ciasto na pierogi: Mąkę wymieszaj z olejem i wrzątkiem. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj ściereczką i odstaw.

Farsz: Podsmaż na tłuszczu z kaczki i maśle cebulkę i posiekany czosnek. Połącz ze zmielonym mięsem kaczki, dodaj trochę masła i lekko posiekany rozmaryn. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Wykonanie: Ciasto podziel na 3 porcje, każdą rozwałkuj na grubość 2-3 milimetrów. Wykrawaj koła o średnicy 6-7 cm, nakładaj po kopiatej łyżeczce farszu i zlep brzegi. Gotuj na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Podawaj okraszone masłem przesmażonym z rozmarynem i listkami buraczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak