Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaczki z rozmarynem
Ciasto na pierogi: Mąkę wymieszaj z olejem i wrzątkiem. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj ściereczką i odstaw.
Farsz: Podsmaż na tłuszczu z kaczki i maśle cebulkę i posiekany czosnek. Połącz ze zmielonym mięsem kaczki, dodaj trochę masła i lekko posiekany rozmaryn. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Wykonanie: Ciasto podziel na 3 porcje, każdą rozwałkuj na grubość 2-3 milimetrów. Wykrawaj koła o średnicy 6-7 cm, nakładaj po kopiatej łyżeczce farszu i zlep brzegi. Gotuj na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Podawaj okraszone masłem przesmażonym z rozmarynem i listkami buraczka.