Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka z indyka z cebulką i jabłkami

5.0
(38)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wątróbka drobiowa jest delikatna i szybka w przyrządzeniu. Podana z cebulką i jabłkami jest tradycyjnym polskim daniem. Bardzo często towarzyszą jej ziemniaczki i kapusta z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką. 

Składniki:

Na wątróbkę:

wątróbka drobiowa 600 gramów
mleko 500 mililitrów
Przyprawa do mięs Prymat 1 łyżka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 1 łyżeczka
masło klarowane 4 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
cebula 2 sztuki

Jabłka z majerankiem:

jabłka 4 sztuki
sok z cytryny z 1 owocu
masło 3 łyżki
miód 2 łyżki
winiak 50 mililitrów
Majeranek suszony Prymat do smaku

Porada

Moczenie wątróbki w mleku to tradycyjny sposób na pozbycie się smaku goryczki i jej naturalne oczyszczenie.

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z indyka z cebulką i jabłkami

Umytą i oczyszczoną wątróbkę zamoczyć w mleku, odstawić na 6-8 godzin, a następnie osuszyć. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, skropić sokiem z cytryny, pokroić w cząstki i usmażyć na maśle, dodać majeranek, winiak, miód pszczeli i kolorowy pieprz.

Cebulę pokroić w piórka, obsmażyć i podusić przez około 5 minut. Wątróbkę oprószyć Przyprawą do mięs Prymat oraz mąką, usmażyć i połączyć z cebulą.

Ułożyć na aromatycznych jabłkach i skropić powstałym podczas smażenia jabłek sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak