Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na wątróbkę:
-
wątróbka drobiowa
600 gramów -
mleko
500 mililitrów -
Przyprawa do potraw Kucharek
1 łyżka -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
1 łyżeczka -
masło klarowane
4 łyżki -
mąka pszenna
4 łyżki -
cebula
2 sztuki
Jabłka z majerankiem:
-
jabłka
4 sztuki -
sok z cytryny
z 1 owocu -
masło
3 łyżki -
miód
2 łyżki -
winiak
50 mililitrów -
Majeranek suszony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Wątróbka z indyka z cebulką i jabłkami
Umytą i oczyszczoną wątróbkę zamoczyć w mleku, odstawić na 6-8 godzin, a następnie osuszyć. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, skropić sokiem z cytryny, pokroić w cząstki i usmażyć na maśle, dodać majeranek, winiak, miód pszczeli i kolorowy pieprz.
Cebulę pokroić w piórka, obsmażyć i podusić przez około 5 minut. Wątróbkę oprószyć Przyprawą do potraw Kucharek oraz mąką, usmażyć i połączyć z cebulą.
Ułożyć na aromatycznych jabłkach i skropić powstałym podczas smażenia jabłek sosem.
Moczenie wątróbki w mleku to tradycyjny sposób na pozbycie się smaku goryczki i jej naturalne oczyszczenie.![]()
Komentarze (0)