Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmurkowa babka z truskawkami

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Baba drożdżowa z truskawkami i kruszonką. W formie babki marmurowej dzięki czemu można dodać więcej pysznego nadzienia z truskawek. Nie można się od niej oderwać.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka 250 gramów
drożdże 1 dag
cukier 4 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
masło 82% 1 łyżka
sól 1 szczypta

Składniki na nadzienie:

truskawki 500 gramów
kisiel 1 łyżka
cukier trzcinowy 2 łyżki

Składniki na kruszonkę:

mąka 4 łyżki
masło 82% 2 łyżki
cukier 2 łyżki
truskawki 10 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Marmurkowa babka z truskawkami

Do miski przekładam drożdże, dodaję mleka letniego kilka łyżek, mąki tyle, żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, szczyptę cukru. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki. Żółtka ucieram z cukrem mikserem i też dodaję. Ciasto wyrabiam mikserem, na końcu wlewam roztopione masło i ciasto dalej wyrabiam mikserem. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około dwie godziny, przykryte ściereczką.

Nadzienie:
Truskawki myję, obieram z szypułek, kroję na ćwiartki i przekładam do garnka, dodaję cukier trzcinowy i przesmażam na wolnym ogniu. Truskawki puszczą dużo soku, więc je tak długo przesmażam aż zredukują swoją objętość do 1/3. Kisiel rozprowadzam w 1/4 szklance wody i wlewam do truskawek. Zagotowuję i studzę.

Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję na prostokąt o wymiarach 30x60. Moja keksówka ma długość 30 cm. Ciasto kroję na paski o szerokości 8-9 cm, przy czym jeden zostawiam szeroki na około 24 cm. Wąskie paski smaruję masą truskawkową i układam jeden na drugim. Te przekładam na szeroki pasek i owijam jak cukierka. Końce sklejam, i górę też. Chodzi o to żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia i nie przykleiło się do formy. Formę smaruję masłem, wysypuję bułka tartą, i układam roladę sklejonym do góry. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Na wierzchu układam połówki truskawek.

Kruszonka:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło i zarabiam palcami. Na końcu dodaję cukier i wyrabiam już krótko. Kruszonkę układam na placku. Formę wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół na 45 minut 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak