Ślimaczki porzeczkowo-marcepanowe

Ślimaczki porzeczkowo-marcepanowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami i marcepanem. Najlepsze jeszcze ciepłe. Idealne na piknik, do pracy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna

    350 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    4 łyżeczki
  • Smalec wieprzowy

    60 gramów
  • mleko

    125 mililitrów

Składniki na nadzienie:

  • marcepan

    100 gramów
  • porzeczki czerwone

    125 mililitrów
  • porzeczki czarne

    125 mililitrów
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka

Składniki na kruszonkę:

  • masło 82%

    1 łyżka
  • marcepan

    1 łyżka
  • mąka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Do miski wkruszam drożdże, dodaję mleka letniego i mąki około dwie łyżki, szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, szczyptę soli. Jajko i żółtko ubijam mikserem z cukrem. Dodaję do mąki. Ciasto wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję roztopiony i wystudzony smalec. Ciasto dalej wyrabiam mikserem. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na stolnicę podsypaną mąką, zagniatam. Wałkuję na prostokąt o grubości 3 mm. Porzeczki myję i odsączam, z wody, dodaję do nich mąkę ziemniaczaną i pokruszony marcepan. Mieszam i wykładam na ciasto. Zwijam rulon od krótszego boku. Sklejam na końcach, kroję nożem na 12 części. Blaszkę o wymiarach 24x24 smaruje dokładnie. Układam w niej 9 ślimaczków w odstępach. Ciasto urośnie.

Kruszonka:
Do miski wsypuję mąkę, dodaję masło i zagniatam palcami, na końcu dodaję marcepan i zagniatam. Kruszonką wykładam na ślimaczki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temperatury 180 stopni góra-dół i piekę około 25 minut aż się zarumienią.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat