Ryż jaśminowy z kurczakiem po tajsku

Ryż jaśminowy z kurczakiem po tajsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszne danie na kolację lub obiad.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ryż jaśminowy

    100 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • szalotka

    4 sztuki
  • filety z kurczaka

    0.5 sztuki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sos ostrygowy

    2 łyżki
  • olej kokosowy

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy al dente. Szalotki kroimy w pióra i podsmażamy na oleju, a kiedy się zeszklą dodajemy jajko i smażymy aż się zetnie. Jajko z szalotką odkładamy na bok patelni, albo talerz. Na olej wrzucamy filet kurczaka pokrojony w małe kawałki. Kiedy kurczak będzie usmażony dodajemy ugotowany ryż oraz jajko z szalotką. Całość polewamy wymieszanymi sosami (sojowy + ostrygowy) mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Podajemy posypane dymką lub bazylią tajską.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat